uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat
MustafakemalpaşaMustafakemalpaşa BelediyesiKemalpaşa TatlısıMücadele HaberKöşe Yazarları
DOLAR
32,3266
EURO
35,0806
ALTIN
2.300,55
BIST
9.049,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
23°C
Bursa
23°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı Şükrü Erdem
Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı Ahmet Beygirci

GÜBRE STOKÇULUĞU MİLLİ EKONOMİYE DARBEDİR

GÜBRE STOKÇULUĞU MİLLİ EKONOMİYE DARBEDİR
Ahmet Beygirci Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı



01.12.2021 07:35 | Son Güncellenme: 30.11.2021 19:13
A+
A-

Karacabey Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı ve Balıkesir-Bursa Pancar Ekicileri Kooperatifi Denetim Kurulu Başkanı Nuri Karaca, gübre fiyatlarının görülmemiş oranda arttığı ve piyasada bulunmadığı bu dönemde gübre stokçuluğu yapılmasının milli ekonomiye büyük bir darbe vurduğunu söyledi.

Nuri Karaca; “Son günlerde Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem ile CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal’ın açıklamaları ile gündeme gelen, 10.000 ton gibi büyük miktarda olduğu söylenen ve depolarda bekletilen gübrelerin derhal ve acilen piyasaya sürülmesi gerekmektedir” dedi. 

Tarım ve hayvancılık ile ilgili endişeleri en yapıcı şekilde (stokçuluk da dâhil) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da CİMER vasıtası ile arz edeceklerini belirten Nuri Karaca, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı; “Karacabey çiftçisinin gübre ihtiyacının 80’ini karşılayan PANKO-BİRLİK bütün imkânlarını kullanmasına karşın gübre bulamamakta, keza Tarım Kredi Kooperatifi ve bir kaç ruhsatlı bayii de aynı durumdadır. 2 yıl önce rutin ve mecburi bir işlem olan patates ve soğan depolaması yapan tüccar ve üreticiler terörist ilan edilmiş, depoları basılmış ve çok büyük cezalarla karşı karşıya kalmışlardır. Kimyasal gübreler de soğan ve patates gibi stratejik ürünlerdir. Konvansiyonel tarım yapılan yerlerde gübre kullanılmadan ürün almanın imkânı yoktur. Ülkemizde serbest ekonomi uygulanmaktadır. İsteyen istediği malı ne zaman isterse o zaman alır satar. Devlet denetim görevi yapar. Günümüzde salgın ve kuraklık gibi olağanüstü şartlardan dolayı dünyada ve ülkemizde ekonomik kriz ve arz sıkıntısı yaşanmaktadır. Bu durum en fazla tarım ve hayvancılık sektörünü etkilemiştir” dedi.

‘MAKUL BİR KAR HADDİ İLE PİYASAYA SÜRÜLÜLMELİ’

Sıkıntılı durumun önümüzdeki senelerde de devam etmesinden kaygı duyduklarını kaydeden Karaca; “Bu durumda tüm dünya ülkeleri tarım ve hayvancılık sektörüne imkânları nispetinde büyük destekler vermektedir. (Hindistan çiftçisine gübre bedelinin 50’sini ödemektedir.) Üre gübresinin tonu geçen yıl 2000 TL iken bugün 13.200 TL olmuş ve piyasada bulunmamaktadır. Gübre desteğindeki komik ve cüzi bir artış göz boyamaktan öte bir yarar sağlayamaz. Yem fiyatları her gün artmakta, 200 – 240 TL bandında işlem görmektedir. Bu fiyatlarla et ve süt hayvancılığının sürdürülebilmesi mümkün değildir. Kaba yem ihtiyacını giderecek ürünler, gübre fiyatlarının yüksekliğinden ve gübre bulunamaması nedeniyle ekilememekte veya gübresiz üretim yapılmaktadır. Bu şartlarda Karacabey çiftçisinin azotlu gübre ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayacak miktarda olduğu söylenen stoklanmış gübrenin en kısa zamanda, makul bir kar haddi ile piyasaya sürülmesi gerekmektedir. Buğday ekim süresinin az kaldığı şu günlerde rekolte kaybının önlenmesi için stoktaki bu gübrelerin acilen tarlaya atılması için yetkililerin derhal harekete geçmesini bekliyoruz. Belirttiğimiz bu konularda hiç bir siyasi mülahaza yoktur ve olamaz. Tarım ve hayvancılık ile ilgili endişelerimiz en yapıcı şekilde (stokçuluk da dâhil) Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a da CİMER vasıtası ile arz edilecektir” ifadelerini kullandı.


Weltew Home Mustafakemalpaşa
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.