Mustafakemalpaşa iş dünyası, önemli ve öncü bir değerini yitirdi.
56 yıllık duayen sanayicilerden, Hoşgör Plastik-Ambalaj şirketinin kurucusu Kadir Hoşgör (82), önceki gece evinde geçirdiği kalp krizi sonucu kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. 2 çocuk babası Hoşgör için dün ikindi namazının ardından Şeyh Müftü Camii’nde cenaze töreni düzenlendi.
Hoşgör’ün vefatı, Mustafakemalpaşa’da büyük üzüntüyle karşılanırken, ekonomi camiasından siyasi parti ve STK’lara kadar birçok kanaat önderi ve çalışanları cenazeye katılarak acılı aileye taziyelerini iletti. Cumhuriyet Mahallesi’nden, Şafak Hoşgör’ün eşi, Hakan Hoşgör ve Arzu Ülger’in babası Kadir Hoşgör’ün cenazesi, Tatkavaklı Mahalle Mezarlığı’nda toprağa verildi.
Birçok sivil toplum kuruluşunda aktif görev alan ve belediye meclis üyeliğinin yanı sıra DYP’de siyasette yapan Kadir Hoşgör, 1992-2005 yılları arasında Ticaret ve Sanayi Odası’nda başkanlık ve yönetim kurulu üyeliği görevlerinde bulunurken, Organize Sanayi Bölgesi kurucu başkanı olarak da hizmet verdi.
MUSTAFAKEMALPAŞA’NIN SANAYİLEŞMESİ İÇİN ADANMIŞ BİR YAŞAM
Öncü sanayicinin başarı dolu yaşamı, Mustafakemalpaşa Belediyesi tarafından 2018 yılında hazırlanan ‘Mustafakemalpaşa’ya Değer Katanlar’ adlı anı belgeseline de aktarıldı.
Ticari yaşamında üreticilere layığıyla hizmet etmeyi ilke edinen, işsizliği önlemek ve sanayileşmenin önünü açmak adına Mustafakemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’nin kuruluşuna öncülük eden Kadir Hoşgör, ‘Mustafakemalpaşa’ya Değer Katanlar-1’ anı kitabında yaşamını kısaca şöyle anlatmıştı;
“1943 Mustafakemalpaşa doğumluyum. İlk ve ortaokulu Mustafakemalpaşa’da tamamladım. 1958 yılında, Mustafakemalpaşa’da lise olmadığı için Bursa Ticaret Lisesi’ne kaydoldum. Liseden sonra İstanbul İktisadi ve Ticari Bilimler Akademi’sine devam ettim ve 1967 yılında mezun oldum. 1969 yılında Mustafakemalpaşa’ya gelip iş hayatına atıldım. Başlangıçta beyaz eşya ticareti yapıyorduk. 1986’da PVC boru parçaları üretmeye başladık. Sonra işler biraz daha gelişti, boru çekmeye başladık. 1989 yılında işletmemizi kurduk. 29 Ekim 1989 tarihinde şu anda bulunduğumuz işletmemize taşındık. O günden beri buradayız. Üretimimize boru dışında poşet, naylon torba imalatını kattık. İş hayatına rahmetli biraderim ile ortak olarak başladık. 1991’de ortaklıktan ayrılınca ben burayı kendi adıma kurdum. 1995’den itibaren de oğlumla beraber çalışıyoruz. Rahmetli Hakkı Şenpamukçu’nun kitabını okuduğunuz zaman Mustafakemalpaşa’nın bir kasaba olarak adlandırıldığını görüyorsunuz. Fakat tüm esnafın Karacabey, Susurluk, Manyas’a hatta Bandırma’ya kadar pazarlara mal götürüp sattıklarını okuyoruz. Dolayısıyla çok eski tarihlerden beri burada esnaflığın önemli bir yer tuttuğunu biliyoruz. Ben de bu hizmetler içinde yer almak, işsizliği önlemek ve sanayileşmenin önünü açmak adına Mustafakemalpaşa Organize Sanayi Bölge’sini kurdum ve 13 yıl başkanlık yaptım. Düsturumuz; üreticilere layığıyla hizmet etmektir. Bilhassa çiftçilerimize. Yaptığımız izolasyon borularıyla çiftçilerin üretimine katkı sağladık. Şimdi de sanayiciye hizmet ediyoruz. Ürettiğimiz naylon torba, gıda ambalaj malzemelerini çevremizdeki konserve fabrikalarına, tavuk kesim fabrikalarına ve peynir fabrikalarına ambalaj olarak veriyoruz. Hamdolsun Yunanistan’a, İngiltere’ye sürekli, Almanya’ya ise ara ara ihracat yapıyoruz. Ülkemize döviz kazandırmak bizim için gurur verici. Gelecek nesillere en büyük tavsiyemiz çalışmak, üretmek ve dürüst olmaktır. Gelecek nesiller üreten nesiller olmalıdır. Üretmeden tüketmek hiçbir ülkenin harcı değil. Mutlaka üreteceğiz, dürüst üreteceğiz, kaliteli üreteceğiz ve ihracat yapacağız. Türkiye’nin başka çıkar ve çıkış yolu yok. Geleceğimizin teminatı olan gençlerimize dürüstlükten ayrılmamalarını ve çok çalışmalarını tavsiye ediyorum.”