uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat
MustafakemalpaşaMustafakemalpaşa BelediyesiKemalpaşa TatlısıMücadele HaberKöşe Yazarları
DOLAR
32,3520
EURO
35,1292
ALTIN
2.301,73
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
24°C
Bursa
24°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı Şükrü Erdem
Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı Ahmet Beygirci

KAPYA BİBERİNDE HASAT BAŞLADI, ÜRETİCİ UMUTLU

KAPYA BİBERİNDE HASAT BAŞLADI, ÜRETİCİ UMUTLU
Ahmet Beygirci Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı



27.08.2021 10:55
A+
A-

Salçalık biberin kaliteli ve yoğun olarak yetiştirildiği Mustafakemalpaşa’nın Çeltikçi Mahallesi’nde hasat başlarken, verim ve fiyatlar üreticiyi mutlu etti.

S.S. Çeltikçi ve Çevre Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Halit İlhan, geçtiğimiz yılla kıyaslandığında ‘yağ biberi’, ‘salçalık biber’ ve ‘kırmızı biber’ olarak da bilinen kapya biberinde verimli bir hasat dönemine başladıklarını söyledi.

Yaklaşık 15 bin dekar arazide ekilen salçalık biberden bu yıl 60 bin ton ürün beklediklerini kaydeden İlhan, artan girdi maliyetlerinin ise üreticinin belini büktüğünü ifade etti.

 Türkiye’nin önemli kapya biberi üretim merkezlerinden Mustafakemalpaşa’da bu yıl verim ve fiyatlar üreticinin yüzünü güldürüyor.

Mustafakemalpaşa’nın Çeltikçi Ovasını kapsayan 15 bin dekar arazide ekilen kırmızı biberden bu yıl yaklaşık 60 bin ton ürün bekleniyor.


Weltew Home Mustafakemalpaşa

Kapya biberi 1,80 TL’den müstahsillere, 2.200 TL’den ise Türkiye’nin çeşitli kentlerindeki hallere gönderiliyor.

ÇELTİKÇİ BİBERİ DÜNYACA ÜNLÜ

1998 yılında kurulan S.S. Çeltikçi ve Çevre Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Halit İlhan, bölgede yetiştirilen yağ biberin aroması, kalınlığı, rengi ve kalitesi ile tercih edildiğini belirtti.

Başta Çeltikçi olmak üzere Koşuboğazı, Yumurcaklı, Adaköy Tepecik ve Ovaazatlı ile birlikte Karacabey’in Beyköy ve Ovaesemen mahallelerinde yoğun olarak yetiştirilen kapya biberinde hasadın Kasım ayına kadar sürdüğünü kaydeden İlhan şöyle konuştu; “Yağ biberi yöremizin vazgeçilmez ürünleri arasında yer alıyor, salça, ketçap ve dondurulmuş gıda olarak dünyaya yayılıyor. Geçtiğimiz yıl baz alındığında bu yıl rekolte ve kalite güzel. 2019’da 3 TL’den satılan biberimiz geçtiğimiz yıl pandeminin de etkisiyle 1 TL’ye kadar düştü. Bu yıl müstahsillere kilogramı 1.80 TL’den, hallere ise 2.200 TL’den gönderiyoruz. Daha çok salça, ketçap ve dondurulmuş gıda fabrikalarıyla çalışıyoruz.”

‘GİRDİ MALİYETLERİ YÜKSEK’

Çiftçinin elde ettiği geliri sektöre döndürerek canlılık sağlamasına rağmen girdi fiyatlarının yüksek

olması nedeniyle sıkıntılar yaşadığını kaydeden Halit İlhan; “Gübrede ve mazotta yüzde yüzü aşan zamlar yaşandı. Gübre geçtiğimiz yıllarda 90-95 TL bandındaydı. Şu an 250 TL’ye kadar çıktı. Keza mazotta 3.75 TL’den 7.40 TL’ye çıktı. Çiftçimiz ürününden ettiği geliri zaten tekrar sektöre harcıyor, tarımsal üretimin canlılığını sağlıyor. Devletimiz bu sıkıntılara çözüm bulmalıdır” dedi. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.