uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat
MustafakemalpaşaMustafakemalpaşa BelediyesiKemalpaşa TatlısıMücadele HaberKöşe Yazarları
DOLAR
32,3520
EURO
35,1292
ALTIN
2.301,73
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
24°C
Bursa
24°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı Şükrü Erdem
Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı Ahmet Beygirci

‘OSB’LERDE YÖNETİM SANAYİCİDE KALMALI’

‘OSB’LERDE YÖNETİM SANAYİCİDE KALMALI’
Ahmet Beygirci Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı



22.10.2021 10:54 | Son Güncellenme: 25.10.2021 12:03
A+
A-

Mustafakemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’nin geleceğini de yakından ilgilendiren taslağa ilişkin üst kuruluş görüşünü bildirdi.

Türkiye’nin tüm OSB’lerinin çatı kuruluşu Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK), 4562 sayılı OSB Kanunu’nda yapılması planlanan değişikliklerle ilgili taslağa ilişkin görüşünü bakanlığa sundu. OSB’lerin kendi kaderlerini kendilerinin belirlemesinin önemine vurgu yapılırken, brüt gelirden kaynak aktarma ve iki dönem şartına da itiraz geldi.

OSBÜK’ün sunduğu görüşe göre; hizmet ve destek alanları kapsamına lojistiğin eklenmesi, OSB kuruluşunda eski OSB’lerin de yer alabilmesi, Bakanlığa kamulaştırma yapma yetkisinin verilmesi, kuruluş aşamasında kaynak ihtiyacının karşılanması için ön tahsis mekanizmasının getirilmesi ve katılımcının tesisini birden fazla sanayiciye kiralamasına imkân tanınması maddelerine destek verildi. Ancak OSBÜK ‘sanayici kendisini yönetebilir’ vurgusu yaparak, genel kurullarını yaparak sanayicileri yönetime seçen OSB’lerde kazanımların kaybedilmesine karşı. Üst Kurul ayrıca; KOSGEB, TÜBİ- TAK ve Kalkınma Ajansı Destek Programlarında kullanılmak üzere yıllık brüt gelirin yüzde 1’inin Bakanlığa aktarılması konusunun taslaktan çıkarılmasını istedi. Ayrıca OSBÜK; OSB organlarında görev alanlara iki dönem sınırlaması getirilmesinin de taslaktan çıkarılmasını talep etti. Türkiye’de yüzde 51 doluluk oranını aşarak genel kurul yapmaya hak kazanan 101 OSB bulunuyor. Bunların 59’u seçim sonrası; sanayicilerin yönetimini seçerken, 42’si valilerin başkanlık ettiği müteşebbis heyetlerle yoluna devam etme kararı almış durumda

‘YÜZ YÜZE ANLATMAK İÇİN TALEBİMİZİ İLETTİK’

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yeni yasa taslağı hakkında sanayicilerin görüşlerini topladı. Son düzenlemeyi yapacak bakanlık, Meclis’teki Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’na yollayacak. Komisyonda yapılacak tartışmaların ardından tasarı TBMM Genel Kurulu’na getirilecek.


Weltew Home Mustafakemalpaşa

Görüşlerini bakanlığa sunmalarının ardından konuşan OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü; “Uzun süredir bakanlığın üzerinde çalıştığı taslak bize resmi olarak 28 Eylül günü gönderildi. Aynı gün bu taslağı tüm OSB’lerimize göndererek, OSB’lerimizin görüşüne açtık. OSB’lerimize 7 gün süre verdik. 7 günün sonunda OSB’lerimizi bir online toplantıya davet ettik. Bizzat görüşlerini aktardılar. Gelen resmi görüşlerle birlikte çalışmamızı hazırladık. Ortak kanaatleri metine döktük. OSBÜK’ün hazırladığı görüş resmen bakanlığa iletildi. Yüz yüze de anlatmak için talebimizi ilettik” diye konuştu.

‘KAZANIMDAN GERİ DÖNÜLMESİN’

Tasarının işin doğası gereği camiayı kaygılandıran başlıklarla gündeme geldiğini kaydeden Kütükcü; “Türkiye’de 352 OSB var. Bunların 325’i Sanayi Bakanlığı’na, 27’si Tarım Bakanlığı’na bağlı. Yüzde 51 doluluk sağlamış OSB’ler genel kurul yapma hakkına sahip oluyor. Türkiye’de bu kapsamda 101 OSB var. Bunlardan 42’si genel kurullarında yaptıkları oylama ile müteşebbis heyetle devam etme kararı almış durumda. 59’u da sanayicinin kendi kendini yönetmesini tercih etmiş. İlerleyen dönemde sanayi yatırımları arttıkça, yani doluluk oranları arttıkça daha çok OSB genel kurul yapma şansına sahip olacak. Dolayısıyla OSB’lerimiz haklı olarak şunu söylüyor, belli yetkinliğe gelen bölgeler kendi kendilerini yönetebilme becerileri olduğu için bu hak verildi. Kazanımdan geri dönülmesin.” dedi ankara ağır ceza avukatı

Sonuç olarak genel kurullarında müteşebbis heyetle devam etme kararı alan OSB’lerin önünde de bir engel olmadığını, bunun da bir yönetim biçimi olduğunu söyleyen Kütükcü; “Ancak bu kararı sanayicimiz kendi verebiliyor. OSB’ler olarak bu konudaki görüşümüz uzlaşı, ortak akıl görüşü. Diyoruz ki; gelin OSB’lerin nasıl yönetileceği ile ilgili kararı yine OSB genel kurullarına bırakalım. İsterse sanayici genel kurulla yönetsin, bundan sıkıntısı varsa da müteşebbis heyeti tekrar seçebilsin. Şu anda mevcut durumda genel kurula geçmiş olanlar genel kurul ile yönetime devam etmek zorunda. Gelin bu kararı da genişletelim, OSB’ler nasıl yönetilmek istiyor ise öyle yönetilsin” şeklinde konuştu.

ÜRETİM REFORM PAKETİ İLE KAZANDIK, TEKRAR KAYBETMEYELİM

Kütükcü, çok tartışılmasa da sanayicilerin yoğun olarak itiraz ettikleri ikinci bir konunun, OSB’lerden KOSGEB, TÜBİTAK ve Kalkınma Ajansı Destek Programlarında kullanılmak üzere yıllık brüt gelirin yüzde 1’inin Bakanlığa aktarılması konusunun taslaktan çıkarılması olduğunu söyledi.

Kütükcü; “Biz seneler boyunca TRT payı gibi pek çok kesinti ödedik. Üretim Reform Paketi ile bu yüklerden kurtulmuştuk. Şimdi yeniden bir kesintinin yapılacak olması bizim için kabul edilebilir değil. OSB’ler yatırım kuruluşları, biz bu yatırımları bütçeliyoruz. OSB’lerin yatırımlarında kullanacağı bütçeden destek oluşturulmasına dair düzenleme doğrudan yatırımları olumsuz etkiler” dedi.

2 dönem sınırlaması taslaktan çıkartılmalı Önemli bir itirazın da 2 dönem kuralına olduğunu anlatan Kütükcü, şunları dile getirdi; “OSB organlarında görev alanlara 2 dönem sınırlaması getirilmesinin taslaktan çıkarılmasını istiyoruz. OSB’lerde yatırımlar uzun solukludur. Her hangi bir STK gibi düşünmemek lazım. Mesela bir genişleme alanı açıyorsunuz 5 yıldan önce tamamlayamıyorsunuz. Prensip olarak sanayici hangi yönetimi isterse onu seçmeli. İsterse bir dönemde de yönetimin görevine son verebilir. Dolayısıyla sanayicinin seçme ve seçilme hakkını sınırlandıramayız.”

OSB’LER YURTDIŞINDA BÖLGE KURABİLİYOR, YURTİÇİNDE KURAMIYORDU

OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü; “Tasarı da bizim uzun süredir beklediğimiz bizlere avantaj sağlayacak başlıklar da var” dedi.

Kütükcü, bunları şöyle açıkladı; “Taslağa göre hizmet ve destek alanları kapsamına lojistik de ekleniyor. Lojistik sektörü üretimin ayrılmaz bir parçası. Destekleniyor olması mutlaka avantaj sağlayacak. Bir önemli madde de OSB kuruluşunda ildeki OSB’nin de yer alması. Mevcut durumda OSB’ler kurulurken, müteşebbis heyette sanayi odası, belediye gibi birçok kurum yer alabiliyor. Mevzuattan dolayı OSB’ler, yeni kurulacak bir OSB’nin yönetiminde yer alamıyordu. 2017’de de OSB’lerin yurtdışında OSB kuruluşuna izin verilmişti. Yurtdışında kurabiliyorken, yurtiçinde OSB kuramıyorduk. Böylece bu sorun da giderilmiş olacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na kamulaştırma yapma yetkisi verilecek. Yine OSB’ler tarafından parsel tahsisi yapılmasının öncesinde kuruluş aşamasında kaynak ihtiyacının karşılanması için ön tahsis mekanizmasının getirilmesi sağlanacak ve katılımcının tesisini birden fazla sanayiciye kiralamasına imkân tanınacak. Tüm bunlar sanayicimizin yararına.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.