uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat
MustafakemalpaşaMustafakemalpaşa BelediyesiKemalpaşa TatlısıMücadele HaberKöşe Yazarları
DOLAR
32,3326
EURO
35,1252
ALTIN
2.303,54
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
24°C
Bursa
24°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı Şükrü Erdem
Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı Ahmet Beygirci

PANCAR EKEN ÇOK KAZANACAK

PANCAR EKEN ÇOK KAZANACAK
Ahmet Beygirci Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı



08.04.2022 09:51 | Son Güncellenme: 24.09.2022 15:13
A+
A-

Çiftçinin sigortası olan şeker pancarı üretiminde önceki yıllara göre teşvikler arttı.

Gıda ve tarım sektörünün stratejik ürünlerinden biri olan şeker pancarında üretimin teşvik edilmesi için yeni destekler açıklandı.

2022 üretim döneminde destekler ton başında 1.100 TL’ye çıkarken,  nakdi avanslarda geçen yıla göre artış yüzde 178 oldu.

Mustafakemalpaşa Belediye Meclis Üyesi ve pancar sektörünün önemli isimlerinden İsa Söğüt, pancar fiyatları ile çiftçiye sağlanan desteklere ilişkin bilgiler vererek, bu yıla yönelik üretim beklentilerini paylaştı. Üreticilere seslenen Söğüt, geçtiğimiz yıl Mustafakemalpaşa’da 730 dekarda 5 bin ton pancar üretiminin yapıldığını ve bu kapasitenin mutlaka artırılması gerektiğini belirtti.

Pancar üretiminin Mustafakemalpaşa’da daha geniş alanlara yayılması için Belediye Meclisi’nin ortak bir çaba içinde olduğunu kaydeden İsa Söğüt, tüm meclis üyeleri adına çiftçileri bu konuda bilgilendirdiğini ifade etti.


Weltew Home Mustafakemalpaşa

 ‘BU FIRSAT DEĞERLENDİRİLMELİ’     

Türkşeker Ziraat Bölge Şefliği’nde açıklamalarda bulunan Söğüt şöyle konuştu; “Bu sezon pancar eken çiftçi daha çok kazanacak. Bizlerde bu konuyu Belediye Meclisi’nde görüştük. Öncelikle şunu vurgulamak gerekir. Şeker pancarı üretimi stratejik ve milli bir değerdir. 1956 yılından bu yana Mustafakemalpaşa’daki şeker pancarı üreticileri mamullerini Susurluk Şeker Fabrikasına gönderiyor. İlk yıllarda 1500 ton üretilen şeker pancarının ekimi, elde edilen gelir sayesinde daha da arttı. Bazen ekmek için torpil dahi arandı. 2002 yılı ile birlikte şeker üretimine dönük yasal düzenlemeler, Avrupa Birliği mevzuatı gibi konular üreticiyi şeker pancarından soğuttu. Bazen Susurluk Şeker Fabrikası’nın 4 yıl çalışmadığı oldu. Oysa bu fabrikalar, Cumhuriyet tarihinin en önemli kırsal yatırımlarıdır. Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘şeker fabrikalarının sayısı yirmiye çıkmaz ve şekeri ekmek kadar kolay alınır hale getirmezsek gürbüz çocuklara hasret kalacağız’ sözü bugün içinde geçerlidir. Geçtiğimiz yıllarda üretimin artması için tekrar bir kampanya başladı, bizlerde köy köy dolaştık. Şekerde ortaya çıkan sıkıntıların ardından bu ürünün değeri daha da iyi anlaşıldı. Bu fırsatı iyi değerlendirmek gerekiyor. Eskiye nazaran alım fiyatları oldukça yukarı çekildi.”                  

YÜZDE 178 ARTIŞ

Mustafakemalpaşa’nın 100 bin ton pancar üretecek kapasitesi olduğuna dikkat çeken İsa Söğüt, arttırılan destekler hakkında da şu bilgileri verdi; “Geçtiğimiz yıl 420 TL olan avanslar 1.100 TL’ye yükseldi. Üretim ve hasat döneminde 4 nakdi avans verilecek ayrıca her avans ton başına 50 TL olacak. Bu da geçen yıla göre nakdi avansların %178 arttığını gösteriyor. İstihkak yaş pancar oranı yüzde 17’den yüzde 20’ye çıkartıldı. Kesin fiyatlar ise hasat döneminde açıklanacak.”

FAİZ ALINMAYACAK

Türkşeker tarafından bu sezon, gübre ve tohum her yıl olduğu gibi yine zamanında ve ucuz fiyatla temin edilerek, çiftçilere ayni avans olarak verilecek.

Pancarın çapa, sulama, söküm ve teslim dönemlerinde ödenen nakdi avanslar, bu yıl 3’ten 4’e çıkartılarak üreticilere ödenecek. Ayrıca nakdi avanslarda geçen yıla göre %178 artış yapılacak, ton başına 50 TL ödenecek. Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da verilen tüm ayni ve nakdi avanslardan hiçbir şekilde faiz alınmayacak.

Fabrika merkezine pancar teslim eden üreticilere nakliye destek ödemesi yapılmasına devam edilecek. Ekonomik gelişmeler dikkate alınarak hasat öncesi pancar alım kesin fiyatı açıklanacak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.