uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat
MustafakemalpaşaMustafakemalpaşa BelediyesiKemalpaşa TatlısıMücadele HaberKöşe Yazarları
DOLAR
32,3767
EURO
34,9830
ALTIN
2.326,16
BIST
9.075,39
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
27°C
Bursa
27°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C
Salı Az Bulutlu
19°C
Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı Şükrü Erdem
Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı Ahmet Beygirci

RİSK ALTINDAKİ ÇOCUKLARA DÖRT KOLDAN DESTEK

RİSK ALTINDAKİ ÇOCUKLARA DÖRT KOLDAN DESTEK
Ahmet Beygirci Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı



05.09.2022 07:50 | Son Güncellenme: 03.09.2022 14:59
A+
A-

Mevsimlik gezici tarımda çalışmak zorunda kalan yüzler çocuğun yüzü eğitimle güldü. 

Mustafakemalpaşa’da ‘Mevsimlik Tarımda Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi’ projesi kapsamında 4-10 yaş arası 259 çocuğa eğitim verildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü ile Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi işbirliğinde yürütülen ‘Mevsimlik Tarımda Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi’ projesi, mevsimlik tarımda en kötü biçimlerdeki çocuk işçiliğinin ortadan kaldırılmasına katkıda bulunmak amacıyla Avrupa Birliği (AB) kaynaklarıyla finanse edildi.

Genç Hayat Vakfı’nın uygulama ortağı olduğu proje,  gönüllü öğretmenlerin katkılarıyla hayata geçirilirken, 1,5 ay süren faaliyetlerin Mustafakemalpaşa’daki finali Ormankadı İlk ve Ortaokulu’nda yapıldı.

Projenin kapanış programında, Türkiye’de yaklaşık 400 bin çocuğun, ILO’nun çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerinden biri olarak tanımladığı mevsimlik gezici tarımda çalışarak aylar boyunca evlerinden ve okullarından uzakta yaşamını sürdürdüğüne dikkat çekildi.

Projeden faydalanan çocuklarda, el izleriyle hazırladıkları pankartta, ‘çocuk işçiliğine son’ mesajı verdi.


Weltew Home Mustafakemalpaşa

Mevsimlik tarımda çalışan/risk altında olan çocukların çalışmaktan kurtarılması veya çalışmalarının önlenmesi; aileler, işverenler, tarım aracıları ve köy muhtarlarının çocuk işçiliğinden kaçınması veya çocuk işçiliğiyle mücadele etmesine ilişkin Mustafakemalpaşa’da bu yıl 2’ncisi düzenlenen ‘Mevsimlik Tarımda Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi’ projesi tamamlandı.

Projenin kapanış etkinliğine; Belediye Başkan Yardımcısı Kadir Gökçe, Genç Hayat Vakfı Genel Müdürü Uğur Gülderer, Milli Eğitim Müdürü Mustafa Efe, Gençlik ve Spor Müdürü Çağlar Yeni, İsmail Hakkı Şenpamukçu Halk Eğitim Merkezi Müdürü Zafer Göllü, Bursa Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Abdullah Damar, Bursa Halk Kütüphanesi Müdürü Fatma Utar, Ormankadı Muhtarı Salih Kalınbacak, proje yürütücüleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. 

BURSA’DA 472 ÇOCUK EĞİTİM ALDI

Programda konuşan Genç Hayat Vakfı Genel Müdürü Uğur Gülderer, projenin Mayıs-Kasım 2022 tarihleri arasında Bursa, İzmir, Eskişehir ve Manisa gibi göç alan illerde uygulandığını söyledi.

Gülderer, Bursa’da Mustafakemalpaşa, Karacabey ve Yenişehir’de yürütülen proje kapsamında 18 Temmuz ve 8 Ağustos’ta başlayan eğitim faaliyetlerinde,19 mahalle ve 26 noktada bulunan çadır yerleşim alanı ve işçi evlerine yapılan 261 hane ziyaretlerinde tespit edilen 472 çocuğa ulaşıldığını kaydetti.

Halk Eğitim Merkezi Modülleri üzerinden açılan kursların, Mustafakemalpaşa’da Ormankadı İlk ve Ortaokulu ile Koşuboğazı İlk ve Ortaokulu’nda, Karacabey’de Sarıbey Serkan Argın İlk ve Ortaokulu ve Yenişehir’de Yolören İlk ve Ortaokulu’nda 18 öğretmen tarafından verildiğini dile getiren Genç Hayat Vakfı Genel Müdürü Uğur Gülderer; “Halk Eğitim Merkezi e-yaygın sistemi üzerinde bulunan modüllerle çocukların akademik, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif becerilerinin geliştirilmesi hedeflendi. Bu kurslar, göçer ve yarı göçer aileler ile mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocuklarının eğitim desteği (4-6, 7-9 ve 8-10 yaş), matematiksel yetkinlik, fen ve teknolojideki temel yeterlilikler, seramik, müzik, iletişim yöntem ve teknikleri ve drama atölyelerinden oluştu. Eğitim faaliyetlerine katılan çocuklara servis, beslenme, kırtasiye ve kıyafet desteği sağlandı. Proje faaliyetleri kapsamında çocuklara yönelik olarak şehir gezisi, üniversite gezisi ve yüzme kursları faaliyetleri de gerçekleştirildi. Mevsimlik tarım işçisi ailelere yönelik olarak da Aile ve Sosyal Hizmetler ve Sağlık Bakanlığı işbirliğiyle genel aile eğitimleri ve iş sağlığı ve güvenliği uzmanı tarafından İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimleri de verildi. Yereldeki destek ve iletişim sayesinde hedeflenen farkındalığın sağlanmasına katkı veren tüm proje paydaşlarına teşekkür ediyorum” dedi. 

Proje kapsamındaki eğitim faaliyetlerinden faydalanan tarım işçisi çocuklardan Muhammed Arslan da arkadaşları adına söz alarak, güzel bir etkinlik dönemi geçirdiklerini ve öğretmenlerden bir çok yeni bilgi ve oyun öğrendiklerini dile getirdi.

‘EN KIYMETLİ ÇALIŞMA’

Mustafakemalpaşa Milli Eğitim Müdürü Mustafa Efe ise çocuklara dokunan her çalışmanın değerli olduğuna dikkat çektiği konuşmasında; “İkinci kez düzenlenen projenin, süreç içerisinde ne kadar kıymetli olduğu anlaşıldı. MEB olarak belirlenen okullarımızı kursların hizmetine sunduk. Proje yürütücüleri ve gönüllü öğretmenlerimize desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.  

Bursa Halk Kütüphanesi Müdürü Fatma Utar’da ‘Mevsimlik Tarımda Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi’ projesine gezici kütüphaneyle katkı verdiklerini söylerken, çocukların kitaplarla tanışmalarının önemini vurguladı.

Program, okul öncesi grubu dans gösterisi, ritim topluluğu, Hacivat ve Karagöz oyunu ve müzik dinletisinin ardından çocukların hazırladığı eserlerden oluşan sergi açılışı ve atölye gezisi ile sona erdi. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.