uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat
MustafakemalpaşaMustafakemalpaşa BelediyesiKemalpaşa TatlısıMücadele HaberKöşe Yazarları
DOLAR
32,3455
EURO
35,1151
ALTIN
2.310,52
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
24°C
Bursa
24°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı Şükrü Erdem
Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı Ahmet Beygirci

TOHUM YETİŞTİRİCİLERİNDEN EK İYİLEŞTİRME TALEBİ

TOHUM YETİŞTİRİCİLERİNDEN EK İYİLEŞTİRME TALEBİ
Ahmet Beygirci Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı



03.12.2021 07:40 | Son Güncellenme: 02.12.2021 19:17
A+
A-

TYAB Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Ömer Güler, bu yıl yaşanan fiyat istikrarsızlığı ve girdi maliyetlerindeki yüksek artışlar nedeniyle firmaların ek iyileştirme ödemesi yapmasını istediklerini belirtti.

Son dönemde Mustafakemalpaşa’daki tohum yetiştiricilerinin de birinci gündemi olan girdi maliyetlerinde yaşanan yüksek artışlar nedeniyle firmalardan ek iyileştirme talebi, tartışılmaya devam ediyor.

Türk çiftçisinin gündeminde artan maliyetler ve kuraklığın bulunduğunu belirten Tohum Yetiştiricileri Alt Birliği (TYAB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Üyesi Hacı Ömer Güler, buna bir de yerel ve uluslararası tekel firmalarının tek taraflı sözleşmelerinin yarattığı mağduriyetlerin eklendiğini aktardı.

Son zamanlarda bazı yerel firmalar ile küresel ölçekte üretim yapan büyük şirketlerin, çiftçilerle daha önce yaptıkları sözleşmelere uymadığını kaydeden Güler, firmaların TÜRKTOB’un örnek tip sözleşmelerine uymadığını bildirdi.

Güler; “Tüm ürünlerde olduğu gibi mısır tohumunda da maliyetlerle birlikte satış fiyatları da artıyor. Mısır gibi piyasada 2800 TL/ton ile 3.600 TL/ ton arasında değişen baz alım fiyatlarına karşılık, çiftçimiz bu firmalar tarafından maliyetinin altında ürün tonunu 1.700 TL/ton tavan fiyat baz alınarak satmak zorunda kalıyor. Tek taraflı olan, sadece firmaların çıkarlarını önceleyen sözleşmeleri girdi maliyetlerini öngöremedikleri için imzalayan çiftçimiz zor durumda kalıyor” ifadelerini kullandı.


Weltew Home Mustafakemalpaşa

EK İYİLEŞTİRME YAPILMALI

Hacı Ömer Güler, 2021 yılında yaşanan fiyat istikrarsızlığı ve girdi maliyetlerindeki yüksek artışlar nedeniyle firmaların ‘ek iyileştirme’ ödemesi yapmasını istedi.

2021 yılı sözleşmelerinin ödeme ile ilgili maddesinin iyi niyet göstergesi olarak değiştirilmesini tavsiye eden Güler, şunları kaydetti; “2022 yılı sözleşmelerinin günün koşulları, borsada oluşan fiyatlar ve fiyatlamaya tesir eden parametreler dikkate alınarak yapılmasını, ihtilafların çözümünde ise TÜRKTOB Hakem Kurulu’nun yetkili olması ibaresinin eklenmesini talep ediyoruz. Tüm maliyetlerine resmi verilerle ortalama yüzde 50 ancak piyasa verileriyle yüzde 150 zam gelen çiftçimizi zararına ürün satmaya mecbur bırakmak, çok uluslu şirketlerin insafına terk etmek, serbest piyasa adı altında, küresel birkaç şirketin hegemonyasına terk etmek zulümdür, açlıktır. Bu gibi sorunlar çiftçimizi üretime küstürmekle beraber geri kazanmasını da hayli zorlaştırıyor. Üretimin devamlılığı için kimseyi gözden çıkaramayız. Ortak akıl çerçevesinde hareket etmeliyiz.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.