Dini hayatımızda ‘Üç Aylar’ diye bilinen ve sonu Ramazan Bayramı ile biten feyizli ve bereketli bir maneviyat mevsimindeyiz. 21 Aralık 2025 Pazar günü üç ayların ilki olan Recep ayına girmiştik.
Bu aylar, rahmet dalgalarının başladığı, manevi huzur ve sükûnun kalplere doğduğu, ilahi rahmetin coştuğu aylardır. Zaman ve sağlık nimetinin farkında olalım, onu ebedi hayat için sermaye yapmak, tüm müminler için sorumluluktur. Ne yazık ki, bazen bu sorumluluğumuzu unutup, dünya gailelerine ya da fani zevklere aldanıp vaktimizi heba edebiliyoruz. Bu halden kurtulmak, kendimize gelip özümüze dönmek için bir uyanışa, hatırlayışa, silkelenmeye ihtiyaç duyuyoruz. Bir fırsat ya da vesile bulup, yanlışlarımızdan dönmeyi, yüzümüzü ebediyet ufuklarına çevirmeyi arzuluyoruz.
Zamanımızda Üç Aylar kış mevsimine rastlamaktadır. Efendimizin ifadesiyle, “Kış müminin ilkbaharıdır.” Başka bir Hadis-i Şerif’te, peygamberimiz zamanın önemini belirtirken, “İki nimet vardır ki, insanların çoğu (onları değerlendirme hususunda) aldanmıştır: Sağlık ve boş zaman” buyurarak insanların en çok gaflet içinde olduğu nimet ifadesini kullanmıştır.
Hayatı soluk soluğa yaşarken unuttuklarımızı hatırlamak, sükûnetin ferahlatıcı etkisini duygu dünyamıza taşıyan ibadetlerle ruhumuzu zenginleştirmek için bir fırsat. Gündelik hayatın karmaşası içerisinde bunalan ve daralan ruhumuzun inşirahı, genişliği ve ferahlığı için bir fırsat.
İlki olan Recep ayının ilk Cuma gecesi, 25 Aralık 2025 Perşembe günü gecesi idrak edeceğimiz mübarek Regaip Kandilimiz mübarek olsun.
Nuri Böcekbakan hocamızın şiiriyle bugünkü yazımı tanımlıyorum.
ÜÇ AYLAR
Uyanın gaflet uykusundan bayanlar baylar
Geldi mağfiret menba-ı mübarek üç aylar
Haram aylar diye bilinir Recep Şaban Ramazan
Çelebi diyor “Dökülür cümle günah misli hazan”
Bu konuda en makbul söz Yüce Peygamberindir:
“Recep Allah’ın, Şaban benim, Ramazan ümmetimindir.”
O’ nun gibi dua eder her mümin her ehli akıl:
“Allah’ım Recep ve Şabanı bize mübarek kıl
Bizi Kuranın nazil olduğu Ramazana ulaştır”
Sen de öyle dua et! Dilini bu duaya alıştır
Reğaib’ de kabul olur müminlerin duası
Malum Reğaibtir. Recebin ilk cuması
Recebin yirmiyedisi Leyle-i Miraç’ tır
Gufran gecesidir yaralı yüreklere ilaçtır
Âşıkların dilinde denilir bu geceye Mirac-ı Güzin
Efendimize verildi Kab-ı Kavseyn’ e çıkmaya izin
O gündüz saim gece kaim olur çok az yatardı
Neredeyse Şabanın tamamında oruç tutardı
Şaban-ı Şerifin on beşinci gecesi Berattır
Müminlerin beraati için büyük fırsattır
Ramazan gelince Cennet kapıları açılır
Bağlanır şeytan alemlere rahmet saçılır
Ramazan gufran ayı rahmet ayı Kur’an ayıdır
Ondadır Leyle-i Kadir ki bin aydan hayırlıdır
Manevi haz ve ikramlar o gecede çıkar zirveye
Paha biçilemez seksen sene değerinde bu geceye
Allah’ım bizi mahrum etme bu ayların feyizinden
Kana kana içmeyi nasip kıl rahmet denizinden.
NOT: 22 Aralık 1914’de Sarıkamış’ta vatan için şehit düşen kahraman Mehmetçiklerimizi canı gönülden rahmet, minnet, dua ve saygıyla anıyorum. Hepsinden Allah razı olsun, Âmin.