Milli Park alanı Uludağ, Bursa sınırları içinde 2.543 metre yüksekliği ile Türkiye’nin en büyük kış ve doğa sporları merkezi olan dağdır.
Uludağ, Marmara Bölgesi’nin en yüksek dağıdır. Kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda uzanan dağın uzunluğu 40 km’yi bulur. Genişliği ise 15-24 km’dir. Toplu ve heybetli bir görünüşe sahip olan bu dağın Bursa’ya bakan yamaçları kademeli, güneye Orhaneli’ne bakan tarafları ise düz ve daha diktir. En yüksek noktası Göller Bölgesi’nde yer alan Uludağ Tepe’dir (2.543 m). Uzaktan Bursa’ya yaklaşırken ve oteller bölgesinde görülen yüksek tepe genelde zirve olarak algılanır. Hâlbuki zirve gibi görünen o tepenin ismi Keşiş Tepe’dir ve yüksekliği 2.486 m’dir. Uludağ Tepe, Keşiş Tepe’nin 5 km. güneydoğusunda yer alır. Dağın kuzey tarafında Sarıalan, Kirazlı, Kadı, Sobra yaylaları vardır.
Okulların yarıyıl tatili 17 Ocak Cuma günü başlamıştı.
Bizlerde Mustafakemalpaşa’dan 3 otobüs yolcu ile Uludağ’a yola çıktık. Çoğunluğu öğrenci ve aileler olmak üzere genç, yaşlı, bir kısmı Bursalı olmasına rağmen Uludağ’a ilk defa gidenlerdi. 19 Ocak 2025 Pazar sabahı saat 05.00’da Öğretmenevi önünden yolculuğumuz başladı ve saat 11.00’da Uludağ’daydık. Karşılaştığımız manzara, Uludağ yerli ve yabancı turistlerle dolmuş, oto-parklarda yer yoktu, yayalar bile kalabalıktan zor yürüyorlardı, yollar açık ama her yer 68 santimetre kar kalınlığıyla kaplı, hava güneşli 10 derece sıcaklık vardı.
Edindiğimiz bilgiye göre Milli Park gişelerinden 10 binden fazla araç Uludağ’a giriş yapmış, yoğunluğu düşünün. Bizler 4 saat Uludağ’da kaldık, herkes kendi arkadaş gurubuyla serbest kaldı, isteyen kayak yaptı, isteyen teleferiğe bindi, bazıları bol bol resim çekinip, kartopu oynadı.
Osmangazi Müftülüğü Kirazlı Uludağ Hacı Mehmet Yazıcı Cami (1993) öğlen namazı kılındı. Buradan saat 15.00’te otobüslerimize binip Kirazlı Yayla’ya gittik. Yayla da bizler için hazırlanan 3 ızgarada ekmek arası sucuk-ayran, 3 semaverde demlik çayı, 3 otobüs yolcuya açık büfe olaraktan doyasıya firmanın ikramı olaraktan dağıtıldı.
Kirazlı Yayla’daki ikramlardan sonra, Kayabaşı-İnkaya Köyü’ndeki Bursa’nın Tarihi Doğu Çınarı’na yarım saatliğine resim çekinmek ve görmek için uğradık. Tarihi Çınar’ın özellikleri, yaşı: 610, boyu: 37 m, tepe çapı: 53 m, gövde çevresi: 10 m.
Saat 18.00-13.30 arası Bursa Sur Yapı Marka Alışveriş Merkezi’nde moda verildi, 21. 00’da ise Mustafakemalpaşa Öğretmenevi önündeydik. Mustafakemalpaşa’dan Uludağ’a gidiş-geliş 300 km. Uludağ yolculuğumuz 12 saat günübirlik sürdü. Hizmeti geçenlere teşekkür ediyoruz.
Başka gezilerde buluşmak umuduyla, kalın sağlıcakla.