uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat
MustafakemalpaşaMustafakemalpaşa BelediyesiKemalpaşa TatlısıMücadele HaberKöşe Yazarları
DOLAR
32,3068
EURO
35,0599
ALTIN
2.307,54
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
24°C
Bursa
24°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı Şükrü Erdem
Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı Ahmet Beygirci

‘VEBALİ BÜYÜK OLUR’

‘VEBALİ BÜYÜK OLUR’
Ahmet Beygirci Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı



28.02.2022 09:35 | Son Güncellenme: 28.02.2022 18:36
A+
A-

Üreticiler, mera için tek ses, tek yürek oldu

Mustafakemalpaşa’da Orta, Üçbeyli ve Aralık mahallerini içeren binlerce hayvan varlığına sahip meranın ilgili teknik raporlara rağmen Jandarma Komutanlığı’na tahsis edilmesinin ardından bir araya gelen üreticiler, kararı protesto etti. 

Söz konusu kararın ‘kabul edilemez’ olduğunu vurgulayan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Aydemir; “Ortada zorunlu halin dışında bir tahsis var. İlgili muhtarlarımız, komisyon toplantılarına hukuksuz bir biçimde alınmadı. Biz meramızı savunacağız. İlgililer, bu yanlış kararı gözden geçirmelidir” çağrısında bulundu.

Mustafakemalpaşa’da hayvan yetiştiricilerinin bir süredir gündeminde olan ‘mera’ için geçtiğimiz hafta Bursa Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden karar çıktı.

HAYVANCILIĞA DARBE


Weltew Home Mustafakemalpaşa

Mera Komisyonu, üç mahalleyi kapsayan ve ‘çok iyi mera’ sınıfına sahip alanın 1200 dekarlık bölümünü, ilgili teknik raporlara rağmen mayın arama ve iz takip eğitimlerinde kullanılacak köpek ve at yetiştiriciliği için Jandarma Komutanlığı’na verdi.

Tepki çeken tahsis kararının ardından dün saat 12.00’da Orta Mahalledeki merada bir araya gelen yüzlerce kişi, protesto gösterilerinde bulundu.

Başta ziraat odaları olmak üzere hayvan yetiştiricileri, ziraat mühendisleri, muhtarlar, siyasi parti ve STK temsilcilikleri gibi toplumun farklı kesimleri, kararın hayvancılık yatırımlarından uzaklaşmak anlamına geldiğine dikkat çekerek, hayvancılığa darbe vuran söz konusu kararın geri çekilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı’na seslendi.

Mustafakemalpaşa’nın elde kalan verimli meralarının başında gelen Orta, Üçbeyli ve Aralık mahallerindeki 1. sınıf arazinin askeriye projesi için Jandarma Komutanlığı’na verilmesi üzerine hayvan yetiştiricileri ve tarım üreticileri eylem yaptı.

Üretici kadınlarında pankart taşıyarak eyleme destek verdiği gösteride, ortak bir basın açıklaması yapan Mustafakemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Mehmet Aydemir, tahsis kararının üzüntü verici ve yaralayıcı olduğunu söyledi.

‘ZORUNLU HALİN DIŞINDA BİR TAHSİS YAPILDI’

Aydemir şunları söyledi; “4342 Sayılı Mera Kanunun amacı; meraların belirlenecek kurallara uygun bir şekilde kullandırılmasını, bakım ve ıslahının yapılarak, verimliliklerinin arttırılmasını ve sürdürülmesini, kullanımların sürekli olarak denetlenmesini, korunmasını ve gerektiğinde kullanım amacının değiştirilmesini sağlamaktır. Mustafakemalpaşa’da Üçbeyli Mahallesi 485 parselde kayıtlı 620 da., Orta Mahalle 273 ada 175 parselde kayıtlı 225 da., Aralık Mahallesi 184 parselde kayıtlı 729 da. ve Orta Mahalle 248 ada, 143 no’lu parselde kayıtlı 1297 da. taşınmazIar mera vasfında olup, tespit ve tahdit işlemleri yapılarak, söz konusu mahallelerde hayvancılık ile geçimini sağlayan vatandaşlarımızın kullanımına verilmiştir. Teknik ekipçe sınıfı belirlenen bu meralar, ‘Çok İyi Mera’ sınıfında olup, bugün burada hepimizin gözle de gördüğü gibi arkamızdaki ova boyunca uzanan bu mera eşsiz güzelliktedir ve Bursa’nın gözde meralarındandır. Geçtiğimiz hafta Cuma günü Bursa Tarım ve Orman Müdürlüğünde toplanan mera komisyonu, ilgili teknik ekip raporlarına rağmen mera kanununun 14. maddesi (c) bendine dayanarak kamu yatırımları amacıyla meranın 1200 da.’lık alanını mayın arama ve iz takip eğitimlerinde kullanılacak köpek ve at yetiştiriciliği için Jandarma Komutanlığı’na vermiştir. Oysaki mera kanununun 14. maddesinde çok açık bir şekilde; (Değişik dördüncü fıkra: 26/3/2008- 5751/3 md.) ‘Durumu ve sınıfı çok iyi veya iyi olan mera, yaylak ve kışlaklarda birinci fıkranın (a), (f), (g), (ğ ve (h) bentleri hariç, tahsis amacı değişikliği yapılamaz’ denilmektedir. Yani kanunun ilgili maddesi bu zorunlu hallerin dışındadır. Çok iyi sınıfta yer alan ve ülkemiz hayvancılığı için bir değer teşkil eden bu meraya bir yıl öncesinde de cezaevi yapımı için Adalet Bakanlığı başvurmuş ve olumsuz cevap verilmişken, bu yıl ne değişmiştir ki mera bir kamu yatırımı için verilmek isteniyor. Halen bu üç mahallenin yaklaşık 2600 büyükbaş, 6000 küçükbaş hayvan varlığı bulunmaktadır. Hayvan birimi olarak toplam 3200 olan mahalle varlığının 25.600 dekar meraya ihtiyacı bulunmaktadır. Mevcut mera dahi bugünkü ihtiyacı karşılayamayacak durumdayken bölünerek küçültülecek olması ülke hayvancılığına yapılmış bir darbedir.”

‘MUHTARLAR ENGELLENDİ’ 

Mera Komisyon toplantılarına ilgili mahalle muhtarlarının katılmasının engellendiğini kaydeden Mehmet Aydemir; “Toplantılara, komisyon üyesi olarak katılması Mera Kanunu’nda belirtilen ilgili mahalle muhtarları, İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne gelmiş olmalarına rağmen söz konusu komisyon toplantısına alınmayarak kanuna muhalefet edilmiştir. Muhtarlar kim ya da kimler tarafından neden komisyon toplantısına alınmamıştır?” diye sordu.  

‘MERALARIN ÖNEMİ BÜYÜK’

Hayvancılıkta kaba yem ihtiyacını karşılanması, et-süt maliyetlerinin düşürülmesi gibi bakımlardan meraların büyük öneminin olduğuna işaret eden Ziraat Odası Başkanı Mehmet Aydemir;

“Üretimde yaşanan girdi maliyeden nedeniyle tarımsal üretimi bırakması söz konusuyken kaba yem ihtiyacının bir kısmını karşılayabilecek çok iyi bir sınıfta olan mera amacı dışında kullanılmamalı, kullanılmasına izin verilmemelidir.  Meralar yalnızca kaba yem ihtiyacının karşılanması için değil aynı zamanda hayvan sağlığı ve refahı için de çok önemli bir yer tutmaktadır. Meralarda otlayan hayvanlarda fizyolojik faaliyetler düzenli ve kusursuz bir biçimde gerçekleşmektedir. Mera yeminde bol olarak bulunan mineral maddeler sayesinde hayvanlarda kuvvetli bir iskelet yapısı oluşur. Merada otlayan hayvanlar daha sağlıklı olmakta ve yeniden daha iyi yararlanmaktadır. Meradaki hayvanlarda üreme faaliyetleri daha sağlıklı, düzenli ve verimli olmaktadır. Mera vejetasyonunu oluşturan bitki türleri azot ve mineral madde bakımından zengin olan toprak üstü ve toprak altı organları ile toprağın organik madde miktarını arttırırlar. Mera bitkilerinin oluşturdukları vejetasyonlar erozyon kontrolünde en geçerli önlemi teşkil etmekte ve en büyük rolü oynamaktadırlar. Çayır ve mera alanları doğal bir ekosistem olarak sayısız bitki ve hayvan için yaşam ortamıdırlar. Mera vejetasyonun oluşturan bitki türleri, özellikle fosil kökenli yakıtların aşırı kullanılmasından kaynaklanan ve atmosferdeki miktardaki normalin üzerine çıkabilen karbondioksit gazın fotosentezde kullanarak, organik maddeye diğer organizmaların kullanabileceği bir forma çevirmekte, aynı zamanda, bu gazın fazlalığında ortaya çıkan ve sera etkisi olarak adlandırılan küresel ısınmanın önüne geçilmesinde de fayda sağlamaktadır” ifadelerini kullandı.

‘ORTAK KANAAT’

Bölge çiftçi ve hayvancılarının yapılan referandum sonrası mera vasfının değiştirilmesine yönelik ‘hayır’ oyu kullandığını hatırlatan Aydemir; “Bu yatırımın ilçemizde tespit edilecek daha uygun bir yerde değerlendirilmesi ortak kanaatimizdir. Bu konuda yazdığımız dilekçeyi Mustafakemalpaşa Belediyesi’ne sunduk. Belediye Başkanımız Mehmet Kanar ve Muhtarlar Derneği Başkanımız İlhan Ökdem’de bu ortak kanaate imzalarıyla destek verdiler” dedi.

‘MERA, ATALARIMIZDAN MİRASTIR, SAVUNACAĞIZ’

Aydemir açıklamasını şu sözlerle tamamladı; Ülke çapında bilinen Kemalpaşa Tatlısı, Coğrafi İşaret Tescil Belgesi almıştır. Bu tatlının en önemli özelliği, diğer peynir tatlılarından ayrı olarak Mustafakemalpaşa yöresinde yetiştirilen inek sütünden özel yöntemlerle elde edilen tuzsuz peynir kullanılmasından gelmektedir. Meramız bir kamu yatırımı için verilirken, hayvancılık yatırımlarından vatandaşımız uzaklaşacaktır. Bu durumda bu peynirler nereden elde edilecektir? Bu karar ilçe halkını üzmüş ve yaralamıştır. Bu karar ilçe ve ülke hayvancılığına karşı alınmış yanlış bir karardır. Bu karar ile ilimiz hayvancılığı bir kez daha yara almıştır. Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri bir an önce bu karardan vazgeçmelidir. Meralarımız bize analarımızdan, babalarımızdan yeri geldiğinde tırnaklarıyla, yeri geldiğinde bedel ödeyerek teslim edilmiş mirastır, namustur. Bu karar geri alınana kadar meramızı savunmaya devam edeceğiz.”

‘YEŞİL KESEN BAŞ KESER’

Bursa Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı İsmail Anıl ise Mustafakemalpaşa’nın verimli meralarının tek tek yok edildiği söylerken; “Yeşil kesen baş keser. Bu bir yeşildir ve yok edilmeye çalışılıyor. Mustafakemalpaşa hafızasını biraz tazelesin. Öküzcü Merasını hatırlıyoruz, o zaman bu meranın yok edilmesine seyirci kalındı. Umarım burasını yok edemezler” dedi.

‘BU YANLIŞ KARAR, VEBAL TAŞIR’

Kovid-19 pandemisi, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı gibi gündem konularının ardından tarımın öneminin daha iyi anlaşılması gerektiğine dikkat çeken Mustafakemalpaşa Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Kadir Kumsar, hayvancılığın bitme noktasına geldiğini ifade etti. Kumsar; “Bu bölgeden 20 ton süt alınıyor, mera gittiği zaman bu sütte bitecek. Şu hayvanların dili yok diyorlar ama bu meraya saldığımızda onların sesini biz duyuyoruz. Bu merayı bize sağlayanlara teşekkür ediyorlar. Bizde yok edersek, beddua edecekler. Burası bize bir emanettir. Bu halk askeriye kesinlikle karşı değil. Benim üreticim askeriyesine candan verdi. Şu meraları yok edip, hayvanların vebaline girmemeliyiz” değerlendirmesinde bulundu.

‘AKILLA AÇIKLANABİLİR BİR KARAR DEĞİL’

Bursa Koyun-Keçi Birlik Başkanı Yıldırım Oran ise merayı betonlaştırmanın ve bir tesis yapmanın mantıkla bağdaşmadığını vurgularken; “Bedava yem olan meranın sonunu getirmek, devlet ve millet arasına fitne sokmakla eşdeğerdir. Bu karardan rücu edilmelidir. Askeriyeyi Mustafakemalpaşalılar memnuniyetle karşılar ama yeri burası değildir” şeklinde konuştu.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Dr. Fevzi Fevzi Çakmak ve DOĞADER Yönetim Kurulu Üyesi Murat Demir’de konuşmalarında tahsis kararının Mustafakemalpaşa’nın tarım ve hayvancılığına ket vuracağına dikkat çekerek, meralara, doğaya ve hayvancılığa sahip çıkmanın geleceğe sahip çıkmak anlamı taşıdığını dile getirdi.

Polisin güvenlik önlemleri aldığı eylemde, ‘Mera Yoksa Peynir Yok’, ‘Meramıza Sahip Çıkalım’ yazılı pankartlar taşıyan üreticiler, yer yer slogan attıkları konuşmaların ardından katılımcılara ikramda bulundu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.