uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat
MustafakemalpaşaMustafakemalpaşa BelediyesiKemalpaşa TatlısıMücadele HaberKöşe Yazarları
DOLAR
32,3241
EURO
34,9742
ALTIN
2.312,74
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
24°C
Bursa
24°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı Şükrü Erdem
Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı Ahmet Beygirci

YALINTAŞ’A KAPALI DEVRE SULAMA SİSTEMİ

YALINTAŞ’A KAPALI DEVRE SULAMA SİSTEMİ
Ahmet Beygirci Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı



05.04.2021 15:10 | Son Güncellenme: 27.10.2021 15:12
A+
A-

Yalıntaş Mahallesi’nde binlerce dönümlük tarım arazisi, kapalı sulama sistemine kavuşuyor. Tarımsal verimi arttırmak ve su tasarrufunu sağlamak amacıyla BUSKİ tarafından Yalıntaş’ta projelendirilen 3 km’lik kapalı devre sulama sisteminin yapımı başladı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin yerelden kalkınma hedefiyle tarıma ve üreticilere desteği sürüyor.

Mustafakemalpaşa’ya 5 kilometre mesafede bulunan Yalıntaş Göleti’nde su rezervinin artması üreticiyi sevindirirken, BUSKİ tarafından gölet bölgesinde yapılacak kapalı sulama sistemi projesi ile de binlerce dönümlük tarım arazisinin sulaması iyileştirilecek.

VERİMLİLİK ARTACAK

90’lı yıllarda zirai sulama amacıyla Bursa İl Özel İdaresi tarafından yapılmasının ardından 2014 yılında BUSKİ’ye devredilen 20 bin hektarlık Yalıntaş Göleti’nin su seviyesinde son dönemde etkili olan kar yağışının ardından yükselme yaşandı.


Weltew Home Mustafakemalpaşa

Yalıntaş ile birlikte Tatkavaklı ve Lütfiye mahallelerinin bir kısmının da sulamadan faydalandığı gölet için Bursa Büyükşehir Belediyesi binlerce dönümlük tarım arazisinin geleceği için devreye girdi.

Geçtiğimiz yıl Eylül ayında yapılan ihale ile göletteki açık kanal sulama sistemini elden geçirme kararı alan Büyükşehir Belediyesi, 4 bin dönüm araziye iyileştirilmiş sulama imkânı sağlayan kapalı devre sulama sisteminin yapımı için düğmeye bastı.

Tarımsal açık sulama sistemindeki arızalardan dolayı suyun yüzde 60’ının boşa aktığı Yalıntaş Göleti, modern sulama alt yapısına kavuşuyor.

İLK KEPÇE VURULDU

Yalıntaş, Tatkavaklı ve Lütfiye mahallelerinde yaklaşık 4 bin dönüm tarım arazisinin yararlanacağı kapalı devre sulama sistemi projesine ilk kepçe vuruldu.

Yalıntaş Mahalle Muhtarı Seyfettin Karanfil, 2 ay içinde tamamlanması planlanan yatırımın ardından yeni sulama sisteminin devreye girmesiyle birlikte üreticinin verim ve kazancının artacağını söyledi.

SULAMA İYİLEŞTİRİLECEK, KAYNAK İSRAFI ÖNLENECEK

Bölgede yoğunlukla slajlık mısır ve yonca gibi hayvansal bitkilerin yanı sıra domates ve biber yetiştiriciliğinin de yapıldığını belirten Karanfil; “ Yalıntaş Göleti yaklaşık 4 bin dönüm araziye sulama imkânı sağlıyor. Bu göletten tarla sulaması yapan çiftçiler, yılda iki ürün alıyor. Yıllarca bu sulama sistemi iptidai yöntemlerle yapıldı. Açık sistem nedeniyle kanallar deforme oldu, su boşa aktı. Büyükşehir Belediyemiz geçtiğimiz yıl bu konuya önem vererek sulama altyapısını iyileştirme kararı aldı. Nisan ayı itibariyle de çalışmalar başladı. 3 kilometrelik alanda çeşitli çaplarda borular imal ediliyor. Yaz başında çalışmalar bittiğinde tarım arazileri de daha iyi bir sulama sistemine kavuşacak. Çiftçilerimiz arazilerini daha kolay ve modern bir yöntemle sulama imkânına sahip olacağından verim de artacak. Sulamanın daha sağlıklı yapılabilmesi için belirli bölgelere vanalar yerleştirilecek. Kapalı devre sulama sistemi sayesinde eski açık kanallar ile yapılan sulama faaliyetlerindeki buharlaşma ve sızmadan kaynaklanan su kayıplarının önüne geçilecek ve kaynak israfı da engellenecek. Bu önemli ihtiyacı gidererek sulama yatırımını başlatan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Kanar ve AK Parti İlçe Başkanı Murat Hallaçoğlu’na teşekkür ediyorum” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.