Eğitimin temeli ailede atılır. Ne ekersek onu biçeriz. Çocuklara ailede verilen eğitim mermere yazılmış gibidir.
Eğitim ailede başlar denir. Bir kere düsturu önemsemezsek çocuklarımız geride başlar. Aile bu konuyu önemsemeli. Eğitim, sadece çocuklara alınan okul alet-edevat ve gereçlerinden ibaret görülürse çocuklara çok şey katmış olmayız, bunların temini asli vazifemiz. Çocuklarımıza başka şeyler vermeliyiz. Asıl, asli vazifemiz Tüm eğitim hayatları boyunca başarılı olacakları ve ömürleri boyunca mutlu olacakları ikramlar sunmalıyız çocuklarımıza.
Çocuklarımıza kendi hayallerimizi yüklememeliyiz. Çocuklarımızın birer yarış atı olduğunu düşünmemeliyiz. Kendi hayal ve beklentilerimizi değil, çocukların kişisel beceri, arzu ve idealleri çerçevesinde onlara imkân sunmalıyız. Her şey bizim elimizde. Çocuklarımıza imkân sunarken bu imkânlar sınırsız olmamalı. Her şeyin bir bedeli olduğu öğretilmeli her istediğine ulaşmak zorunda olmadığını da öğretmeliyiz ki hayatın iniş çıkışlarından tecrübeleri olsun.
Yeni eğitim öğretim yılında en az çocuklarımız kadar velilerimiz, eğitimcilerimiz de kendini hazırlamalıdır. Unutulmamalıdır ki medeniyetimiz okumakla gelişmiş ve bugünlere ulaşmıştır. Her bir çocuğun elinden tutmak hayatidir, tüm çocuklarımızı mühendis, savcı, doktor yapmak gibi bir yükümlülüğümüz yoktur; lakin tüm çocuklarımızı düşünen, düşünebilen, idrak kapasitesi yüksek, hayatın gerçekliklerinin farkına varabilen bireyler olarak yetiştirmek hepimizin sorunu, sorumluluğudur.
Yaz tatili bitti. Zil çaldı. İlçemizde 17285 öğrenci ve 1149 öğretmen, Türkiye’de genelinde ise 19 milyon öğrenci ve 1 milyon 200 bin öğretmen 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılı için 12 Eylül 2022 Pazartesi günü ders başı yaptı.
12 Eylül 2022’de başlayan eğitim takvimi şöyle:
I. Ara tatil 14-18 Kasım 2022
Yarıyıl tatili 23 Ocak 2022-03 Şubat 2023
II. Ara tatil 17-20 Nisan 2023
Ders yılı bitiş 16 Haziran 2023
Çocuklarımızı kurtaramazsak geleceğimizi kurtaramayız. Çağı ve İslam’ı iyi tanıyan, okuyan ve yaşayan gençler yetiştirmeliyiz. Çocuklarımızın zihnini de ilimle, irfanla, vatan sevgisiyle, çalışmasıyla, üretimle, disiplinle, adaletle, hoşgörüyle, tebessümle, saygıyla, helal kazançla, güvenle, samimiyetle, kardeşlikle, okumayla, sosyal ve kültürel faaliyetlerle, gelenek ve göreneklerimizle, paylaşmayla, tarihi geçmişini bilmeyle, vefalı olmayla, iyilikte yarışmayla, cömert olmayla, gençlerimizi yetiştirme gayretinde hep beraber olabilirsek geleceğimizi emin ellere bırakmış oluruz. Gözümüz arkada kalmaz inşallah. Yeni eğitim-öğretim yılı sağlıklı ve hayırlı olsun.
Eğitimle ilgili özlü sözler:
Resulullah efendimiz “Yalnız şu iki kimseye gıpta edilmelidir: Biri, Allah’ın kendisine verdiği malı hak yolunda harcayıp muvaffak kıldığı kişi, diğeri de Allah’ın kendisine ilim verip de onunla amel eden ve bunları başkasına öğreten (Yani ilmini infak eden) kimsedir.”(Buhari, İlim, 15) buyuruyor.
“Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum.” (Hz. Ali)
“Hayatta en hakiki mürşit ilimdir.” (Mustafa Kemal Atatürk)
“Dünyayı değiştirmek için kullanabileceğiniz en güçlü silah eğitimdir.” (Nelson Mandela)
Not: Mustafakemalpaşa’da sekiz yıl Milli Eğitim Müdürlüğü görevinde bulunup, Bursa’ya atanan Mustafa Efe’ye ve yeni göreve başlayan Milli Eğitim Müdürü Veysel Çalık’a da yeni görevinde başarılar diliyorum.