uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat
MustafakemalpaşaMustafakemalpaşa BelediyesiKemalpaşa TatlısıMücadele HaberKöşe Yazarları
DOLAR
32,3675
EURO
35,0041
ALTIN
2.323,31
BIST
9.088,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
27°C
Bursa
27°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
28°C
Pazar Parçalı Bulutlu
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C
Salı Az Bulutlu
20°C
Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı Şükrü Erdem
Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı Ahmet Beygirci

‘HAYVANCILIK KAOSA GİRDİ’

‘HAYVANCILIK KAOSA GİRDİ’
Ahmet Beygirci Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı



17.05.2021 13:52 | Son Güncellenme: 29.11.2021 13:53
A+
A-

Karacabey Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nuri Karaca, yüksek maliyetler sebebiyle ülkede hayvancılığın ciddi bir kaos içine girdiğini söyledi.

Özellikle yem sanayicilerinin tedarik ettikleri hammadde fiyatlarındaki fahiş artışların başta gübre olmak üzere çiftçinin girdi fiyatlarında da yüksek artışlara neden olduğunu vurgulayan Karaca;

“Bu durumdan dolayı ülke hayvancılığı derin bir kaosa girdi ve tıkanma noktasına doğru hızla gitmektedir ” dedi.

Konuyla ilgili dikkat çeken bir açıklama yapan Karacabey Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nuri Karaca, şu ifadelere yer verdi; “Dünyada emtia fiyatlarında yüksek artışlar kaydedilmektedir. Bunun nedeni, iklim değişikliklerine bağlı olarak rekolte düşüklükleri ve salgın dolayısı ile tüm ülkelerin (başta Çin) aşırı derecede stok yapmalarıdır. Bu nedenle, önümüzdeki sene döviz fiyatlarının da artması nedeni ile ithalat çare olmayacaktır. Şu anda yem sanayicilerinin hammadde tedarik fiyatları un sanayicilerini geçmiştir. Yani sanayi yem maliyeti, un maliyetinden yüksektir. Bunun yanında Toprak Mahsulleri Ofisi sanayicisine sübvansiyonlu, zararına buğday verirken, yem sanayicisi ise bu destekten yoksundur. Yem fiyatları son gelen %10 zamla ortalama 3 TL /kg’a yükselmiştir. Büyükbaş besisinde 1 kg canlı ağırlık için günde 10 kg yem verilmesi gerekmektedir. 10 kg yem 30 TL iken, 1 kg canlı baskül fiyatı bugün için 20 TL’dir.”

‘PARA KAZANMA İHTİMALİ KALMADI’


Weltew Home Mustafakemalpaşa

“ Bu matematik ile besicilikten para kazanma ihtimali kalmamıştır” diyen Karaca, besi işletmelerinin bir bir kapandığını ve onca yatırımın heder olduğunu belirterek, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bu konuda herhangi bir çalışmasının da görülmediğini savundu.

Yem ve gübreye geçmiş yıllarda olduğu gibi sübvansiyon uygulanması gerektiğini ifade eden Karaca; “ Besi destekleri derhal artırılmalı, makul bir seviyeye getirilmeli ve uygulamayı basitleştirmelidir. Yem bitkileri destekleri artırılmalı ve bu bitkilerin sulama imkânı olan havzalarda ekimi sağlanmalıdır. Et üretimi, süt üretimi ile bağlantılıdır. “Anası olmadan, danası olmaz.” sözü dikkate alınmalıdır. 2.80 TL’den üreticiden alınan süt, marketlerde 8 – 9 TL’ye satılmaktadır. Bu makas dünyanın hiçbir ülkesinde bu kadar açık değildir. Bugün süt, sudan daha ucuz hale gelmiştir. Bu son uyarımızdır, hayvancılık can çekişmektedir. Hayvancılıktan kopan insanlar, şehirlere akın etmekte ve bunların sektöre geri dönme ihtimalleri bulunmamaktadır. Bu konularda acilen önlem alınmazsa, çözüm yolları bulunmazsa büyük bir et ve süt açığı meydana gelecektir. Bu da çocuk ve gençleri hayvansal proteinden yoksun bırakarak, sağlıklı nesillerin yetişmesini engelleyecektir ” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.