uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat
MustafakemalpaşaMustafakemalpaşa BelediyesiKemalpaşa TatlısıMücadele HaberKöşe Yazarları
DOLAR
32,3341
EURO
35,0774
ALTIN
2.308,07
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
24°C
Bursa
24°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı Şükrü Erdem
Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı Ahmet Beygirci

OSB KANUNU’NDA DEĞİŞİKLİĞE GİDİLİYOR

OSB KANUNU’NDA DEĞİŞİKLİĞE GİDİLİYOR
Ahmet Beygirci Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı



08.03.2023 14:51
A+
A-

Organize Sanayi Bölgelerinin (OSB) planlama, kuruluş ve kamulaştırma süreçlerinin hızlandırılmasına ilişkin düzenlemeleri içeren, yeşil OSB tanımının yapılarak belirlenen kriterler çerçevesinde OSB’lerin TSE tarafından sertifikalandırılmasını öngören, OSB’nin kuruluşunda yer alacak kurum ve kuruluşları yeniden düzenleyen 24 maddelik kanun teklifi Meclis Başkanlığına sunuldu.

Yürütme ve yürürlülük dahil 24 maddeden oluşan ‘Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’, AK Parti milletvekillerinin imzalarıyla TBMM Başkanlığı’na sunuldu.
AK Parti İstanbul Milletvekili İffet Polat ve 202 AK Parti milletvekilinin imzasını taşıyan teklife göre, yeşil OSB’lerin TSE tarafından sertifikalandırılması hedefleniyor.

Kanun teklifi genel gerekçesinde; “Türkiye doğalgaz piyasasında alım satım yapacak yerli ve yabancı şirketlerin güven duyacağı, objektif kurallara göre işletilen rekabetçi bir piyasa oluşturulması hedefleniyor” denildi. OSB mülkiyetinde bulunmayan OSB içindeki boş sanayi parsellerinin maliklerine yapı ruhsatı alması ya da yeni yatırımcıya taşınmazı devretmesi için kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl süre tanınacak. Süre sonunda yatırım yapılmayan parsellerin daha önce OSB tarafından mülkiyeti devredilenlerin bedeli ödenmek kaydıyla tapuda OSB adına tescili yapılacak. OSB tarafından devredilmeyenler ise kamulaştırılacak. OSB’lerde hizmet destek alanlarının oranı yüzde 10’dan yüzde 15’e çıkarılırken, ortak kullanım alanı oranı ise yüzde 8’den yüzde 5’e indiriliyor.

DOĞALGAZ İTHALATINA SERBESTLİK GELİYOR

Yasa teklifi ile doğal gaz ithalatına hem BOTAŞ hem de özel sektör tüzel kişileri açısından serbestlik getirilmesine dönük düzenlemeye gidiliyor. EPDK, Bakanlık onayı alarak, ithalata ilişkin müracaatlarda, ithalat yapılacak ülke ile BOTAŞ’ın doğal gaz ithalat sözleşmesi bulunup bulunmadığı, piyasada rekabet ortamının oluşturulması, sözleşmelerden doğan yükümlülükleri ve ihracat bağlantılarını dikkate alarak belirleyeceği usul ve esaslar dahilinde talepleri değerlendirerek ithalata müsaade edebilecek. Doğalgaz Kanuna eklenen geçici madde ile BOTAŞ yeniden yapılandırılıyor. BOTAŞ’ın faaliyetlerinin ayrıştırılması ve yeniden yapılandırılması amacıyla kurulacak şirketlerin işletme konusu, ticaret unvanı, sermayesi ve ortaklık yapısı ve bu kapsamda gerçekleştirilecek devir ve benzeri işlemlere dair konular Cumhurbaşkanı Kararı ile düzenlenecek. Bakanlık izni ile BOTAŞ’ın doğal gaz alım sözleşmelerine konu miktarların devri veya kontrat devri yapılabilir. Kontrat devri süreçleri tamamlanıncaya kadar BOTAŞ bu kanundaki piyasa payı sınırlamalarına tabi olmayacak, BOTAŞ’ın Hazine garantili yükümlülükleri saklı kalacak.


Weltew Home Mustafakemalpaşa

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.