uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat
MustafakemalpaşaMustafakemalpaşa BelediyesiKemalpaşa TatlısıMücadele HaberKöşe Yazarları
DOLAR
32,3640
EURO
34,9634
ALTIN
2.324,41
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
26°C
Bursa
26°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
28°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C
Salı Az Bulutlu
19°C
Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı Şükrü Erdem
Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı Ahmet Beygirci

TAPU MÜDÜRLÜĞÜ EKDS’YE GEÇTİ

TAPU MÜDÜRLÜĞÜ EKDS’YE GEÇTİ
Ahmet Beygirci Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı



18.11.2022 07:45 | Son Güncellenme: 17.11.2022 17:24
A+
A-

Mustafakemalpaşa Tapu Müdürlüğü’nde Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi’ne (EKDS) geçildi.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından koordine edilen ve daha önce pilot uygulamaları yapılan uygulama artık Mustafakemalpaşa’da kullanılmaya başlandı.

Daha güvenilir bir yöntem olan EKDS sayesinde, hak sahipliğinin ve kişi kimlik bilgilerinin tespiti ile tapu işlemleri yapılarak, sahteciliğin önüne geçilecek.

Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi Yönetmeliği’nin 22.10.2020 tarih ve 31282 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesi ile  Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartının, kimlik doğrulama amacıyla kullanılabileceği mevzuatta yer aldı.

Tapu sicilinin devletin kusursuz sorumluluğu altında tutulması genel prensibi ile Tapu ve Kadastro


Weltew Home Mustafakemalpaşa

Genel Müdürlüğü’nde Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemleri (EKDS)  tapu işlemlerinde esas alınarak kullanılmaya başlandı. 

Bu kapsamda 15 Kasım 2022 tarihi itibariyle Mustafakemalpaşa Tapu Müdürlüğü’ne Kart Erişim Cihazları (KEC) geldi.

Genel olarak kişinin biyometrik verisini okuyarak, Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı üzerinde bulunan çip içerisinde yer alan kişisel verilerin kart erişim cihazları aracılığı ile doğrulanmasına imkan sağlayan EKDS ile sistem ile teknolojik çağın gereksinimlerini karşılayacak şekilde daha güvenilir bir yöntemle hak sahipliğinin ve kişi kimlik bilgilerinin tespiti yapılarak tapu işlemlerinin gerçekleştirilmesi amaçlanıyor.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün EKDS konulu talimatı gereği kişi kimlik bilgisinin doğrulanması 4 aşamada şu şekilde olacak;

  • Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı sahibi olan, akitli ve akitsiz tüm tapu işlemlerinde işleme bizzat katılan tüm tarafların, temsilcilerin ve varsa tanık, şahit, tercüman vb. işleme katılan diğer tarafların kişi kimlik bilgilerinin, elektronik kimlik doğrulama sistemi üzerinden doğrulanması esastır.
  • 2- Kimlik erişim cihazı ile parmak izi, PİN ve fotoğraf olmak üzere 3 farklı yöntemle kişi kimlik bilgisinin doğrulanması yapılmakta olup, tapu işlemlerinde parmak izinin kart erişim cihazı ile alınmak sureti ile doğrulaması yöntemi esas olarak kullanılacaktır. Parmak izi ile kişi kimlik bilgisinin doğrulamasının yapılamadığı durumlarda pin veya fotoğraf doğrulaması yöntemleri ile de kişi kimlik bilgisinin doğrulaması yapılarak tapu işlemine devam edilecektir.
  • Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı sahibi olan kişinin, kişi kimlik bilgilerinin yukarıda sayılan yöntemlerden herhangi biri ile doğrulanamadığı (parmak izinin eşleşmemesi, çipin düşmesi veya deforme olması, kimlik kartının askıya alınması, fotoğrafının uyuşmaması veya pin girişinin doğru olarak yapılamaması vb.) durumlarda, kişi Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğüne (nüfus müdürlüklerine) yönlendirilecektir. Kişi kimlik bilgilerinin sistem üzerinden doğrulandığı zaman işlemlerine devam edilebilecektir.
  • Nüfus cüzdanı veya mevzuatta tapu işlemlerinde geçerli olan diğer kimlikler ile yapılan başvurularda usulüne uygun olarak gerekli incelemeler yapılmak sureti ile işlemlere devam edilecektir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.