
Tarım ilacı satan bayi ve toptancılara yönelik düzenlenen toplantıda konuşan Bursa Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, üretimde kullanılan kimyasalların kayıt altına alınarak gereksiz uygulamalardan kaçınılması gerektiğini söyledi.
Tarımsal üretim sürecinde yetiştirilen ürünlerin hastalık ve zararlılara karşı korunmasının, ekonomik kayıpların önlenmesine ve verimin artmasına katkı sağladığına dikkat çeken Aygül; “Bitki koruma ürünlerinin doğru seçimi ve uygun zirai mücadele ekipmanları ile yapılması insan ve çevre sağlığı açısından da önem arz ediyor” dedi. Bayilerin mevzuatlara uygun faaliyet göstermek zorunda olduğunu vurgulayan Hamit Aygül, insansız hava araçlarının tarımsal üretimde kullanılmasının ise izne bağlı olduğunu belirtti.
Tarım ilaçlarının fazla kullanılmasını önleyerek, sağlıklı ve kalıntı olmayan tarımsal üretim ve tüketimi amaçlayan Bursa Tarım ve Orman Müdürlüğü, tarım ilacı satan bayi ve toptancılara yönelik bilgilendirme ve değerlendirme toplantısı düzenledi.
Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde gerçekleşen toplantıda Bitki Koruma Ürünleri (BKÜ) bayilerine; yürürlükte olan mevzuat konuları, BKÜ satışlarında uyulması gereken kurallar, bayi ve toptancıların sorumlulukları anlatıldı. Ayrıca son kullanım tarihi geçmiş olan BKÜ, Bitki Koruma Ürünleri Takip Sistemi ile ilgili yapılması zorunlu olan iş ve işlemler ile yapılacak kontrollerde uygulanacak idari yaptırımlarla ilgili bilgilendirme ve değerlendirme yapıldı.
Toplantıda bayi temsilcilerine hitap eden Bursa Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, Bitki Koruma Ürünleri (BKÜ) bayilerinin üstlendikleri görev ve sorumlulukla bitkisel üretimde çok önemli bir yer tuttuklarını söyledi. Hamit Aygül, bayilerin ticari faaliyetlerini sürdürürken, üreticilere de danışmanlık hizmeti verdiğini ve sorumluluk duygusuyla hareket eden bayilerin üreticinin yanında yer aldığını belirtti.

‘BAYİLER MEVZUATLARA UYGUN FAALİYET GÖSTERMEK ZORUNDALAR’
Hamit Aygül konuşmasında; “Ülkemizde bitki koruma ürünleri ile zirai mücadelede kullanılan alet ve ekipmanlara ilişkin hususlar mevzuatla belirlenmiş olup, tüm iş ve işlemler 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile bu kanuna dayanılarak çıkartılan yönetmelikler çerçevesinde yürütülmektedir. Bitki koruma ürünleri ile zirai mücadele alet ve ekipman sektöründe faaliyet gösteren firmalar mevcut mevzuatlara uygun üretim, pazarlama, etiketleme yapmak zorunda oldukları gibi söz konusu ürün, alet ve ekipmanları da satan bayilerde mevzuatlara uygun faaliyet göstermek zorundalardır. Bursa’da ruhsatlı 210 adet perakende bitki koruma ürünleri bayisi, 15 adet toptancı bayisi, 42 adet tarımsal kalkınma kooperatifi bayisi olmak üzere toplam 267 adet BKÜ bayisi ve 98 adet zirai ilaç alet bayi ve 7 adet zirai ilaç alet makine imalathanesi olmak üzere toplam 105 zirai mücadele alet ve makine bayisi faaliyet göstermektedir” diye konuştu. Aygül, Bursa Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün geçtiğimiz yıl BKÜ bayilerine yönelik olarak 857, zirai mücadele alet ve makine satışı yapan bayilerine ise yıl içinde 98 denetim gerçekleştirdiğini, yönetmelik hükümlerine aykırı hareket ettikleri tespit edilen bayilere yaptırım uygulandığını dile getirdi.
‘DOĞAL DENGENİN KORUNMASI AMACIYLA ÇALIŞMALAR SÜRDÜRMEKTEYİZ’
Sadece imalat ve satış yerlerini değil sürdürülebilir tarımın bir parçası olarak doğal dengenin korunması amacıyla çalışmalar yürütüldüğünü belirten Aygül; “Üretimde kullanılan kimyasallarında kayıt altına alınması, gereksiz uygulamalardan kaçınılarak, yanlış ilaç kullanımı nedeniyle oluşacak ekonomik zararlarında önüne geçmek için çalışmalar yürütmekteyiz. SMS sistemi ile erken haber verme sayesinde, ilaçlama yaparak ürünlerimizi koruyoruz” dedi.
‘DÜZENLİ KAYIT ZORUNLU’
Bursa Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, üreticilerin yetiştirmiş oldukları ürünlerde ihtiyaç duydukları bitki koruma ürünlerini satın alabilmeleri için öncelikle söz konusu ürünün her yıl Bakanlığın web sayfasında yayımlanan Bitki Koruma Ürünleri listesine göre izin verilenler arasında yer alması gerektiğini vurguladı. Aygül; “Üreticilerimizin il ve ilçe müdürlüklerimizden temin edebilecekleri üretici kayıt defterine göre kullandıkları bu ürünleri düzenli olarak kayıt altına almak zorundadırlar. Bitki koruma bayisinden satın alınacak ürünlerin ise reçete yazma yetkisine sahip mühendislerden tarafından reçetede yazılması gerekmektedir. Bu kapsamda üreticilerimize 662 adet Üretici Kayıt Defteri verildi, kontrol edilen üretici kayıt defteri sayfa sayısı 837 adettir. Ayrıca bitkisel üretimde kullanılan kimyasalların kontrollü kullanımı, kayıt altına alınması ve izlenmesi amacıyla bayi kontrolleri ile birlikte reçete kontrolleri de yapılmaktadır” ifadelerini kullandı.
‘TARIMSAL İHA KULLANIMI İÇİN İZİN ŞART’
Tarım sektörünün, teknolojik gelişmelere uyum sağlayarak, en etkili ve hızlı yararlanması gerektiğini söyleyen Hamit Aygül, son yıllarda kullanımı yaygınlaşan insansız hava araçlarının tarımsal üretimde de kullanılmaya başlandığını söyledi. Bu araçların kullanımı için izin alınmasını gerektiğini belirten Aygül; “Bakanlığımızca hazırlanan İnsansız Hava Aracı Sistemlerinin Zirai Mücadele Kapsamında Bitki Koruma Ürünü Uygulamalarında Kullanılmasına İlişkin Yönerge 24.12.2021 tarihinde yürürlüğe girmiş ve uygulamaya düzenleme getirilmiştir” dedi.
Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Yıldıray İstanbullu’nun konuşmasıyla başlayan toplantı, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi Kaya Şimşek’in bayilere yönelik bilgilendirme sunumu ile devam etti.
Sunumun ardından Bursa Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Erdoğan Ceylan, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki Koruma Ürünleri Dairesi Birim Sorumlusu Ümit Uğur Bahçe, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ömer Doğan ile Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü’nde görevli Ziraat Mühendisi Kaya Şimşek, bayi ve toptancı temsilcilerinden gelen soruları yanıtladı. 