Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülsettar Yarar’ın AA muhabirine yaptığı açıklama:
Hazreti Mevlana’nın 749. Vuslat yıldönümü uluslararası anma törenlerinde 7-17 Aralık 2022 tarihlerinde düzenlenecek sema ayin-i şerifi, sergi, konser, tiyatro ve sohbet gibi etkinliklerle 11 gün boyunca dünyanın dört bir yanından ziyaretçiler misafir edilecek, farklı din ve kültürden insanlar, Konya’da “DOSTLUK VAKTİ,” temasıyla bir araya gelecek ve anma törenleri 17 Aralıkta sona erecek, dedi.
Hazreti Mevlana Belh şehrinde dünyaya geldi. Çok şeyler söyledi, çok hakikatleri kalplerimize taşıdı. İşte onlardan birisi:
Ey ümitle, korku ile dünya malı üzerinde titreyip duran kişi!
Biraz da sana bu malları, bu nimetleri vereni, sana bakışı, görüşü bağışlayanı düşün, ona bak!
Ey isteyen ey âşık! Sana bu isteği vereni düşün; eseri yaratanı gör!
Neden yaratana değil de, onun yarattığı esere gönül veriyorsun?
O, hep sana bakıp durmada! Hâlbuki senin gözün sağda-solda!
O sana, dilsiz dudaksız söz söylemede; Sense, kulağını dünya malına vermişsin!”
Hazreti Mevlana, Mesnevi’de gençlere şu tavsiyelerde bulunur:
“Ne mutlu o kişiye ki gençlik çağını ganimet bilir de borcunu öder (Dini ve insani vazifelerini) yerine getirir. Bedeni sapa sağlamken, yüreğinde ve vücudunda da güç ve kuvvet varken bu işi başarır. Çünkü gençlik çağı yemyeşil taze bahçeye benzer; bol bol meyveler verir. Gönül gıdası ye. Günle gelen ilahi duygularla beslen ki daima genç kalasın. İlahi tecellilerle çehren nurlansın, erguvan çiçeği gibi olsun.”
“Büyük bir derdin olursa:
Allah’a dönüp ‘büyük derdim var’ deme; derdine dön ‘büyük Allah’ım var ‘de.” (Hazreti Mevlana)
“Her zevki sefa bir anlıktır. Nefret ve kinin ertesi pişmanlıktır. Her canlıya vardır ölüm; insan ölür ama asıl ölmeyen insanlıktır.” (Hazreti Mevlana)
“Dilini terbiye etmeden önce yüreğini terbiye et. Çünkü söz yürekten gelir, dilden çıkar.” (Hazreti Mevlana)
“Dost ol da dostu gör.” (Hazreti Mevlana)