ÜZERİNE YEMİN EDİLEN ZEYTİN
Çok eski çağlardan beri tüketilen zeytin Cenab-ı Hakk’ın Kur’an-ı Kerim’in Tin Suresi’nin 1. ayetinde üzerine yemin ettiği önemli meyvelerden biri: “İncire, zeytine, Sina dağına ve şu emin beldeye ant olsun.” İlahi beyanda altı kez zikredilen zeytin ve zeytinyağı, Asr-ı Saadet’te en çok tüketilen gıda maddeleri arasında. Peygamberimiz, “Zeytinyağını yiyin ve onunla yağlanın. Çünkü o, bereketi bol ve mübarek bir ağacın meyvesinden çıkartılmaktadır” tavsiyesinde bulunuyor. Son yıllarda yapılan araştırmalara göre zeytinyağı, kalp-damar hastalıklarının yanında midenin ülsere karşı korunmasında da tesirli.
MÜBAREK MEYVE: İNCİR
Ülkemizde en çok üretilen meyvelerden biri incir. Müfessirlerin bir kısmı bu meyve üzerine yemin edilmesini Akdeniz havzası ve Ortadoğu bölgesinde yetişen önemli bir ticaret metaı olmasına bağlıyor. Zira binlerce çekirdeğe sahip olan incir farklılığını hemen arz ediyor. Allah Resulü de incirin cennet meyvelerinden biri olduğunu söyleyerek onu şöyle methediyor: “İncir yiyin. Eğer cennetten inen bir meyve söyleyecek olsaydım, bunun incir olduğunu söylerdim.” “İncir yiyin, çünkü o, basuru keser, eklem ağrılarını yok eder.” İncirin ağız kokusunu giderme ve felci önleme gibi faydaları da bulunuyor.
DİNLERİN ORTAK MEYVESI: HURMA
Bilinen en eski meyve çeşitlerinden olan hurmanın cennet nimetleri arasında da adı geçiyor. Kur’an-ı Kerim’de 20 ayette hurma ve ağacına yer verilmesi de bu meyvenin önemini ortaya koyuyor. İlahî beyan, hurma ve ağacını değişik ayetlerde misal malzemesi olarak kullanıyor. Tirmizi de geçen bir hadis-i şerif bu meyvenin hikmetini şöyle açıklıyor: “Acve cennet meyvelerindendir. O, zehirlenmeye karşı şifadır.” Peygamber efendimiz (S.A.V.)bir başka hadisinde de ise “Sabahleyin aç karnına hurma yiyin, çünkü bağırsak kurtlarını öldürür” buyuruyor. Allah’ın Hz, Meryem’in doğumunu kolaylaştırmak için sunduğu nimetlerden biri olan hurmanın, hamile ve doğum yapan kadınlar için önemi ve faydaları bilimsel olarak da kanıtlanmış durumda.
TEFEKKÜR KAPILARINI AÇAN ÜZÜM
Kur’an-ı Kerim’de çokça zikredilen meyvelerden biri de üzüm. İlahî beyan, bu meyveye 11 ayette yer verirken, En’am Suresi’nin 55. ayeti inananları tefekküre çağırıyor: “Gökten su indiren O’dur. Sonra biz onunla her çeşit bitkiyi çıkarırız. O bitkiden bir filiz, ondan da büyüyüp birbirinin üstüne binmiş taneler, başaklar çıkarırız. Hurma tomurcuklarından sarkan salkımlar, üzüm, zeytin ve nar bahçeleri yetiştiririz.” Yemişlerin sultani olarak bilinen üzümün çekirdeği de faydalıdır. Doktorlar bundan birtakım terkipler yaparak, zayıf mideleri tedavi eder.
CENNET SULARINDAN DAMLALAR TAŞIYAN MEYVE: NAR
Cenab-ı Hakk’ın Kur’an’da dikkat çektiği meyvelerden birisi nar. Bu meyveyi öven Peygamber efendimiz özel bir yanına işaret ediyor: “Her narda mutlaka cennet sularından bir damla vardır.” Bu hadis sebebiyle İslam âlimleri narın tek bir tanesinin bile yere düşünülmesini doğru bulmuyor. Hz. Ali efendimiz ise “Narı etli kısmıyla beraber yiyiniz. Zira nar mideyi tabaklayıp temizler” diyerek meyvenin sağlık açısından önemine dikkat çekiyor. Nar meyvesi kabuğu, çiçekleri ve nar suyu kabız yapma özelliği sebebiyle ishale karşı kullanılıyor.
TÜKENMEYEN CENNET MEYVESİ: MUZ
Kur’an-ı Kerim’de yer alan mübarek meyvelerden biri muz. Allah, Vakıa Suresi 28. ayetinde muzdan şöyle bahsediyor: “Ne mutludur onlar! Dalbastı kirazlar, dolgun salkımlı muzlar, yayılmış gölgeler. Şırıl şırıl akan sular… Tükenmeyen, eksilmeyen, hiçbir surette esirgenmeyen birçok meyveler içindedirler.” Muz, vücudun ihtiyacı olan bütün maddeleri karşılaması bakımından önemli bir meyve. Muzda yüzde 75 oranında su, yüzde 1,3 oranında protein ve yüzde 0,6 oranında da yağ bulunuyor.
DERTLERE DEVA KİRAZ
Mübarek meyvelerden olan kiraz da, muz gibi sadece Vakıa Suresi’nde anılıyor. Kirazın meyvesi, meyve sapları, çiçekleri ve gövde kabuklarından faydalanılır. Meyveler gıda olarak tüketilip, diğer kısımları ise kurutularak ilaç yapımına hazır hale gibi getiriliyor. Kiraz sapları kurutulup saklanmalı. Bunlar çay gibi demlendirilip içildiğinde, idrar söktürücü ve bedeni toksinlerden kurtarıcı tesire sahip. Ağaç kabuklarının, ateş düşürücü ve kabuz yapıcı bir etkisi oluyor.