Recep Gürkan (Edirne Belediye Başkanı): Bu yıl Kırkpınar’ın 661.sini yapacağız. 1924’te Kırkpınar Yunanistan’a kaldığından Edirne’de yapılmaktadır. 1941’den itibaren de Edirne Belediyesi yapmaktadır. 32 yıldır güreşlerle ilgileniyorum, son 8 yıldır da Belediye başkanı olarak Kırkpınar’ı yaşatmaya çalışıyoruz ve yaşatacağız. Bizi geleceğe taşıyacak olan spordur, geleneklerimiz, göreneklerimiz, kültürümüzdür.
120 civarında güreş yapılıyor, bunlara belediyeler destek oluyor. Seyfettin Selim 3 adet Altın Kemer aldı, bizi zorluyor. Altın Kemer 24 ayar saf altından 1kg. 400 gr. ağırlığında. Ekonomik anlamda yoruluyoruz, ama Seyfettin Selim de Ağaların Ağası olarak tarihe geçti.
Toplumları ileriye uzlaşmalar, cesaretli insanlar, fikirler, kararlar taşır. Kırkpınar’a 2400 civarında güreşçi geliyor, 101 hakem görevlendiriyoruz, gelen misafirleri tesislerde ağırlıyoruz, ekonomik yönden masraf oluyor. Kırkpınar için hiçbir kurumdan maddi destek almadık.
Kırkpınar güreşin zirvesi, başpehlivan da Türkiye’nin başpehlivanıdır. Her eline zembilini alan Kırkpınar’a katılsın mı, katılmasın mı? 14 boyun her boyunda yıl içinde başarılı olsun, katılım derecesini arttıran eleman geçiyor milli takıma giriyor, istisnası yağlı güreş.
Eskiden Kırkpınar Cuma günü Cuma namazından sonra başlıyordu, şimdi ise Cuma sabahtan başlıyor, neden? Kırkpınar zirve ise, olimpiyatsa karara bağlanmalı. 2017’de Unesco listesine girdik. Bu yıl başpehlivanlık güreşlerinde Altın Kemer yılı, Belediye başkanlığımda bana altın kemer vermek nasip olmadı. Belediyeyi ekonomik yönden zor durumda bıraksa bile 3 yıl devamlı başpehlivan olana, alın terinin, emeğinin, hakkı olarak Altın Kemeri ebedi olarak veririm. Herkes değeri ile yücelir. Biz paraya değil, emeğe, alın terine önem veriyoruz. Bizim son Kırkpınar’ı 27 milyon kişi izledi.
Şeref Eroğlu (Güreş Federasyon Başkanı): 23 derecem, 10 madalyam var. 2008’de güreşi bıraktım. Eksiklerimizle yüzleşmek zorundayız. Uluslararası 41 madalyamız var, bunun 29’u güreşten. Gençlere güreşi sevdirmek için ortak olan şeylerden başlayalım. Eksiklerimizle uğraşmakla zaman kaybediyoruz. 2022 yılında güreşler istediğimiz gibi olsun. Bedelini ödemediğimiz bir şeye sahip olmaya alışmamalıyız. Ben sporcumuza istediği yerde kamp yaptıramıyorum, sorumluluğumuzu bilelim.
Seyfettin Selim (Kırkpınar’ın 3 Altın Kemerli Ağası): Her şeyi devletten, belediyelerden beklemeyelim, yardımlaşmak için iş adamlarına ihtiyaç var. Güreşin baş şehri Antalya, Türkiye’nin başkenti Ankara’da kaç güreş yapılıyor. Az güreş yapılsın ama pehlivanın ve güreşin hakkını verelim. Bulgaristan deli orman mıntıkasında Şumnu’da yapılan Koca Yusuf Güreşleri çok sönük geçiyor diye sorulan soruya Seyfettin Ağa ben sponsor oluyorum, tüm masraflarını ben karşılıyorum dedi.
İsmail Balaban (Başpehlivan): Güreşi nasıl ileriye taşımalıyız, gençlere, yeni nesle güreşi nasıl sevdirmeliyiz. Kırkpınar’a kısıtlama gelmeli mi, saha içinde çok curcuna, karmaşa var. Devletimiz, belediyeler, ağalar, STK’ları destek vermeleri lazım. Çok eksiklerimiz var, yeni sezon hastalıksız olur inşallah.
Yücel Yılmaz (Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı ve Yağlı Güreş Düzenleyen Belediyeler Birliği Başkanı):
Güreş camiasını kötülemekten uzaklaşalım. Bu işler akşamdan sabaha olacak işler değil. Marka değerimizi düşürmeyelim, asla siyaseti sokmayalım. Bu memleketi seviyorum, yağlı güreş de gerçek değerimizdir. Zamanı geldi konuşmanın. Kırkpınar’da bir sorun var. Acelecilik telaşı var, ödül törenleri var, güreşler gölgede kalıyor, bu iş rol yapma yeri değil. Ağalık sistemi eli bol, dağıtan olandır, hakkını verip gelir. Ağalık bir temsildir. 57 belediye var, 7’si Büyükşehir Belediyesi. Denizli Büyükşehir Belediyesi de aramıza katıldı.
Başlıklar belli, bu iş Kırkpınar’dan başlıyor. En büyük problem son günü 3. güne sıkıştırılıyor. Pehlivanın pazarlık yapması el öpme gibi bir şey. Millet önüne baka baka gitmemeli, emeklerinin karşılığı alınsın. Biz bu işleri yapalım. İş yapıyoruz gibi değil sonuca gitmemeliyiz. Er meydanında pehlivanla ilgili takvim önemli. Ödül meselesini ayrı bir yer yapalım. Canlı yayınlarda şov yapılmasın.
Ben şahsen kendi güreşimiz Karesi Kurtdere güreşlerinden zevk almıyorum. Çünkü protokolle ilgilenmekten güreşleri izleyemiyorum. Ancak Kırkpınar, Elmalı, Çardak, Kumluca gibi güreşleri izlediğimde zevk alıyorum.
Dünya yağlı güreşi seyretmeye geldiğinde Kırkpınar’ı görmeye gelmeli. Bir işi kaliteli yapmanın yolu belli, işin içinden gelenler bilir. İç rahatlatmak için konuşmayalım, burada konuşalım, karar alalım. Hayırlı olsun.