uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat
MustafakemalpaşaMustafakemalpaşa BelediyesiKemalpaşa TatlısıMücadele HaberKöşe Yazarları
DOLAR
32,3068
EURO
35,0599
ALTIN
2.307,54
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
24°C
Bursa
24°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı Şükrü Erdem
Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı Ahmet Beygirci

KOOPERATİFÇİLİĞİN KAPASİTESİ ARTACAK

KOOPERATİFÇİLİĞİN KAPASİTESİ ARTACAK
Ahmet Beygirci Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı



31.05.2023 19:23 | Son Güncellenme: 31.05.2023 16:24
A+
A-

Bursa’da kooperatiflerin desteklenmesi ve kadınların güçlendirilmesi kapsamında, ‘Kooperatifçilik ve Kooperatif Geliştirme Süreçleri’ konularında eğitim düzenlendi.

Kadın kooperatifi ortaklarına, erkek kooperatifi ortaklarına ve kooperatif kurma ve kooperatif ortağı olma isteği olan kadınlara yönelik eğitim seminerinde konuşan Bursa Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, Bursa’da 415 tarımsal amaçlı kooperatif ve bu kooperatiflere bağlı 44.249 ortağın bulunduğunu dile getirdi.

29 Mayıs-2 Haziran 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilecek eğitim programının, kooperatifçilik ve kooperatifçilik geliştirme süreçleri konusunda yoğunlaşacağını kaydeden Aygül; “Projenin amaçlarından biri de, kadınların kooperatifler aracılığıyla ekonomik ve sosyal açıdan güçlenmelerini sağlamak için kooperatiflerin desteklenmesi ve kadınların güçlendirilmesi alanlarında ilgili kurumların kurumsal kapasitelerini geliştirmek için bir eğitim programı düzenlemektir” dedi.

‘SEKTÖR KAPSAMLI BİR ANLAYIŞ KAZANACAK’

Eğitim programının, kamu kurumları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarındaki personelin kurumsal kapasitelerini geliştirmeyi amaçladığını belirten Bursa Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül; “Eğitim programı boyunca katılımcılar kooperatiflerin temel ilkeleri, kooperatif türleri, yönetim ve organizasyon, finansal yönetim, ürün pazarlama ve satış stratejileri gibi konular hakkında detaylı bilgi edineceklerdir. Ayrıca, katılımcılar, kadınların kooperatiflerde aktif rol alması, liderlik becerilerini geliştirmesi ve güçlenmesi için stratejileri öğreneceklerdir. Bu eğitim programı, kooperatifçilik sektöründe faaliyet gösteren tüm kurumlar, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve kadın girişimcileri için faydalı bir fırsat sunmaktadır. Katılımcılar, bu eğitim programı sayesinde kooperatifçilik sektörü hakkında daha kapsamlı bir anlayış kazanacak ve kadınların güçlenmesi için etkili stratejiler geliştirebileceklerdir” şeklinde konuştu.


Weltew Home Mustafakemalpaşa

‘YENİ ÜRETİM ALANLARI KEŞFEDİLDİ’

Türkiye’nin kalkınmasında ve nüfusun önemli bir bölümünün geçiminin sağlanmasında etkisi olan tarım sektöründe, istihdamın yarıya yakınını kadın nüfusun oluşturduğunu vurgulayan Aygül; “Kadınlar tarımsal işlerde üreten, değerlendiren, pazarlayan ve ev içi rolleri açısından da tüketen bireyler olarak önemli konuma sahiptir. Türkiye’de kadın kooperatifleri ilk olarak 1999 yılında kurulmaya başlamıştır. Bakanlığımız bünyesindeki tarımsal amaçlı kooperatiflerin zaten kadın ortakları da vardı. Kadınların yapmış olduğu faaliyetler daha özelleşmiş çalışmalar olması hasebiyle (geleneksel gıdalar, geleneksel el sanatları gibi ve hizmet sektörü)  tamamı kadınlardan kurulu kooperatifler kurulmaya başladı. Böylece kırsal alandaki kadınlar yeni bir üretim ve istihdam alanını keşfettiler” ifadelerini kullandı.

KADIN KOOPERATİF SAYISINDA BURSA İLK SIRADA

Bursa’da 415 tarımsal amaçlı kooperatif ve bu kooperatiflere bağlı 44.249 ortağın bulunduğunu dile getiren Hamit Aygül; “Bu kooperatiflerin içinde kadın ortak olmakla birlikte 2018 yılına kadar sadece kadınlardan kurulmuş; tarımsal amaçlı,  3 kooperatifimiz vardı. Bu kooperatiflerimiz Trilye, Oylat ve Zeyniler’di. Kırsal alanda kadın tarımsal kalkınma kooperatifleri ivme kazanarak; 2019 yılında iki, 2020 yılında iki, 2021 yılında on, 2022 yılında iki kooperatif kurularak 19 sayısına ulaştı. Toplamda 523 kadın bu kooperatiflerimize ortaktır. 16 ilçemizde faaliyet gösteren kooperatiflerimiz çalışmalarına gayretli bir şekilde devam etmektedir. Ülkemizde kırsal alanda faaliyet gösteren kadın kooperatif sayısı 99 olup; bu kooperatiflere bağlı ortak sayısı 2.802’dir. Kadın kooperatifi sayısı ve ortak sayısı bakımından Bursa olarak 1. sırada bulunmaktayız. Kırsal alanda kurulmuş kadın tarımsal kalkınma kooperatiflerinde öncü durumdayız. Bakanlığımızın eş faydalanıcı,  müdürlüğümüzün eş yürütücüsü olduğu projenin hayırlara vesile olmasını diliyorum” sözlerine yer verdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.