İstiklal ve istikbal şairimiz ve asrımızın büyük mütefekkiri Mehmet Akif Ersoy’un doğumunun (20 Aralık 1873) 151. yılı. Vefatı ise 26 Aralık 1936.
Mehmet Akif’i isteyerek veya istemeyerek İstiklal Marşı ile adeta dondurduk. Oysa merhum mütefekkirimiz şairliğinin ötesinde Milli Mücadelemizin kahramanı olmakla birlikte büyük bir düşünce üstadıdır. Her dizesinde inanç, iman, cesaret ve kararlılık olan şair, 20-27 Aralık’ta gerçekleşen ‘Mehmet Akif Ersoy’u Anma Haftası’nda çeşitli etkinliklerle yâd ediliyor. İstiklal Marşı’nı kaleme alan Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’un vefatının üzerinden 88 yıl geçti.
Ersoy, Osmanlı Devleti’nin her geçen gün zayıfladığı ve yer yer coğrafi kayıplar verdiği 19. yüzyıl sonlarında büyük acıların yaşandığı bir sürecin tanığı olarak İstanbul Fatih’te 20 Aralık 1873’te dünyaya geldi. Usta şairin babası Fatih Medresesi müderrislerinden İpekli Mehmet Tahir Efendi, annesi ise Emine Şerif Hanım’dı.
Fatih’te Emir Buhari Mektebi’nde henüz 4 yaşındayken eğitime başlayan Ersoy, yaklaşık iki yıl sonra Fatih İlkokulu’na geçti. İlkokul tahsilini burada tamamlayan milli şair, 1882’de Fatih Merkez Rüştiyesinde öğrenimine devam etti. İstiklal şairi, Rüştiye Mektebi’nde 3 yıl geçirdikten sonra Mülkiye Mektebi’ne gitti. Babasının vefat etmesi ve evlerinin yanması nedeniyle zor günler geçiren Ersoy, ailesinin geçimini sağlamak üzere eğitimini bırakıp veteriner yüksekokuluna girdi.
Halkalı Ziraat ve Baytar Mektebi’ni birincilikle tamamlayan Mehmet Arif Ersoy, Osmanlı orman ve madenlerini idare eden Orman ve Ma’adin ve Ziraat Nezareti fen heyetinin, baytarlık işlerine bakan beşinci şubesine müfettiş muavini olarak atandı.
Tophane-i Amire veznedarı Mehmet Emin Beş’in kızı İsmet Hanım ile 1894’te evlenen Mehmet Akif’in Cemile, Feride, Suad, İbrahim Naim, Emin ve Tahir adlarını verdiği 6 çocuğu dünyaya geldi. İlk şiiri ‘Destur’u 19 yaşındayken yazan usta şairin 1893 ve 1894’te Hazine-i Fünun dergisinde gazelleri, 1895’te de Mektep Mecmuası’nda ‘Kur’an ve Hitab’ adlı şiiri yayınlandı.
Mehmet Akif Ersoy, ‘Sa’di’ mahlası ile 1900’lü yılların başına kadar gazetelere ve dergilere şiirler gönderdi. 2. Meşrutiyet in ilanından sonra Sırat-ı Müstakim dergisinin başyazarı olan milli şair,
24 Kasım 1908’de aralarında Ahmet Mithat Efendi, Namık Kemalzade, Ali Ekrem ve Tevfik Fikret gibi döneminin öne çıkan isimlerinin de yer aldığı Darülfünun Edebiyat şubesi birinci sene Edebiyat-ı Osmaniye muallimliğine tayin edildi. Ersoy’un dergide yayınlanan şiirlerinin yer aldığı Birinci Safahat, 1911’in Nisan ayında basıldı. Dergi, Ersoy’un dönemin Harbiye Naziri Mahmut Şevket Paşa’yı yerdiği gerekçesiyle örfi idarece kapatıldı.