uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat
MustafakemalpaşaMustafakemalpaşa BelediyesiKemalpaşa TatlısıMücadele HaberKöşe Yazarları
DOLAR
35,4841
EURO
36,1628
ALTIN
3.064,65
BIST
9.800,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
7°C
İstanbul
7°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
6°C
Çarşamba Çok Bulutlu
7°C
Perşembe Az Bulutlu
9°C
Cuma Açık
9°C

MEHMET AKİF ERSOY’U ANALIM VE ANLAYALIM (1)

24.12.2024 09:00 | Son Güncellenme: 24.12.2024 10:34
A+
A-
AKİF’İN BİR DOST MECLİSİNDE MÜTEBESSİM BİR ÇEHREYLE DOSTLARINI İZLERKEN ÇEKİLEN FOTOĞRAFI

İstiklal ve istikbal şairimiz ve asrımızın büyük mütefekkiri Mehmet Akif Ersoy’un doğumunun (20 Aralık 1873) 151. yılı. Vefatı ise 26 Aralık 1936.

Mehmet Akif’i isteyerek veya istemeyerek İstiklal Marşı ile adeta dondurduk. Oysa merhum mütefekkirimiz şairliğinin ötesinde Milli Mücadelemizin kahramanı olmakla birlikte büyük bir düşünce üstadıdır. Her dizesinde inanç, iman, cesaret ve kararlılık olan şair, 20-27 Aralık’ta gerçekleşen ‘Mehmet Akif Ersoy’u Anma Haftası’nda çeşitli etkinliklerle yâd ediliyor. İstiklal Marşı’nı kaleme alan Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’un vefatının üzerinden 88 yıl geçti.

Ersoy, Osmanlı Devleti’nin her geçen gün zayıfladığı ve yer yer coğrafi kayıplar verdiği 19. yüzyıl sonlarında büyük acıların yaşandığı bir sürecin tanığı olarak İstanbul Fatih’te 20 Aralık 1873’te dünyaya geldi. Usta şairin babası Fatih Medresesi müderrislerinden İpekli Mehmet Tahir Efendi, annesi ise Emine Şerif Hanım’dı.

Fatih’te Emir Buhari Mektebi’nde henüz 4 yaşındayken eğitime başlayan Ersoy, yaklaşık iki yıl sonra Fatih İlkokulu’na geçti. İlkokul tahsilini burada tamamlayan milli şair, 1882’de Fatih Merkez Rüştiyesinde öğrenimine devam etti. İstiklal şairi, Rüştiye Mektebi’nde 3 yıl geçirdikten sonra Mülkiye Mektebi’ne gitti. Babasının vefat etmesi ve evlerinin yanması nedeniyle zor günler geçiren Ersoy, ailesinin geçimini sağlamak üzere eğitimini bırakıp veteriner yüksekokuluna girdi.

Halkalı Ziraat ve Baytar Mektebi’ni birincilikle tamamlayan Mehmet Arif Ersoy, Osmanlı orman ve madenlerini idare eden Orman ve Ma’adin ve Ziraat Nezareti fen heyetinin, baytarlık işlerine bakan beşinci şubesine müfettiş muavini olarak atandı.

Tophane-i Amire veznedarı Mehmet Emin Beş’in kızı İsmet Hanım ile 1894’te evlenen Mehmet Akif’in Cemile, Feride, Suad, İbrahim Naim, Emin ve Tahir adlarını verdiği 6 çocuğu dünyaya geldi. İlk şiiri ‘Destur’u 19 yaşındayken yazan usta şairin 1893 ve 1894’te Hazine-i Fünun dergisinde gazelleri, 1895’te de Mektep Mecmuası’nda ‘Kur’an ve Hitab’ adlı şiiri yayınlandı.

Mehmet Akif Ersoy, ‘Sa’di’ mahlası ile 1900’lü yılların başına kadar gazetelere ve dergilere şiirler gönderdi. 2. Meşrutiyet in ilanından sonra Sırat-ı Müstakim dergisinin başyazarı olan milli şair,

24 Kasım 1908’de aralarında Ahmet Mithat Efendi, Namık Kemalzade, Ali Ekrem ve Tevfik Fikret gibi döneminin öne çıkan isimlerinin de yer aldığı Darülfünun Edebiyat şubesi birinci sene Edebiyat-ı Osmaniye muallimliğine tayin edildi. Ersoy’un dergide yayınlanan şiirlerinin yer aldığı Birinci Safahat, 1911’in Nisan ayında basıldı. Dergi, Ersoy’un dönemin Harbiye Naziri Mahmut Şevket Paşa’yı yerdiği gerekçesiyle örfi idarece kapatıldı.

DEVAMI GELECEK SAYIDA

Yazarın Diğer Yazıları
Kirmasti Kervan