Süleyman Askeri Bey’in ardından bölgeye gönderilen Albay Nurettin, İngilizlere karşı büyük zaferler kazandı; iki tarafta Irak toraklarına büyük askeri yığınak yaptı. Muhtemelen rütbesi kafi gelmediği için Albay Nureddin’in yerine 6. Ordu’nun başına Mareşal Colmar Von der Goltz getirildi, o da çok kısa bir süre zarfında tifüsten vefat edince Enver Paşa’nın, kendisinden iki yaş küçük olan amcası Halil Paşa görevlendirildi. Halil Paşa, çok akıllı bir taktikle Kut’taki İngiliz birliklerini abluka altına aldı.
General Townshend’in ordusunu kurtarabilmek için değişik yerlerden intikal eden İngiliz kuvvetlerine mukavemet gösteren Halil Paşa’nın kuvvetleri ablukanın yarılmasına izin vermedi.
Teşebbüslerin boşa çıktığını gören General Townshend, Halil Paşa ile bir görüşme talep etti ve şöyle bir teklifte bulundu, “Birinci Dünya Harbi devam ettiği müddetçe ben ve maiyetimden hiç kimse Türkiye aleyhinde harekette bulunmayacağız, elimde bulunan silah ve cephaneleri size vereceğim, şahsınıza bir milyon sterlin değerinde ve İngiliz hükümetinin de muvafakat ettiği bir çek vereceğim, bu şartlar kabul edilirse İngiliz birlikleri esir alınmayacak ve Basra istikametine çekilmelerine izin verilecek.”
Halil Paşa, bir milyon sterlinlik teklifi latife kabul ettiğini, diğer şartların da kabulünün mümkün olmadığını söyleyerek teklifi reddetti, iki milyon sterline çıkan teklifte kabul görmeyince General Townshend, 13 general, 481 subay, 13,300 er ile birlikte teslim olmak zorunda kaldı.
Halil Pasa, Townshend’in karargahına gitti. Townshend şunu söyledi, “İngiliz hükümeti bana ‘1 ay dayan’ dedi, 5 ay dayandım ama gelmediler.”
Masasının üzerinde iki kılıcı ve iki tabancasını Halil Paşa’ya teslim etti. Halil Paşa silahları aldı ve yine ona uzatarak, “General, siz ordunuzun ve milletinizin şerefini tamamen muhafaza ettiniz. Vaziyetiniz Plevne’deki Gazi Osman Paşa gibidir. Padişahımız ve Türk milleti adına misafirimizsiniz” dedi. Ardından ordusuna şu kutlama mesajını yayınladı, “Arslanlar; Şühedamızın ruhlarını ebediyete kadar rahmetle anarken, ben de hepinizin pak alınlarınızdan öpüyorum. Bu güne Kut Bayramı’nın namını veriyorum. Ordunun her ferdi, her sene bu bayramı kutlarken şehitlerimize Yasinler, Tebarekeler, Fatihalar okusunlar. Gazilerimiz gelecekteki zaferlerimizle nigahban olsunlar.” Mirliva Halil Paşa, 6. Ordu Kumandanı-29.4.1916.
Milletimize böyle zaferler yaşatan bütün şehit ve gazilerimize Allah’tan rahmet diliyorum.
NOT: Mehmed Niyazi’nin, 28 Nisan 2014 Pazartesi günkü köşe yazısından alıntıdır.
ATATÜRK VEFATININ 86. YILINDA ANILDI
T.C. Mustafakemalpaşa Kaymakamlığı, 10 Kasım Pazar günü Atatürk’ü Anma programı düzenledi. Gazi, Cumhurluk Alanı’ndaki çelenk sunma, Mustafakemalpaşa Kültür Merkezi’ndeki resim sergisi ve diğer etkinliklerle anıldı.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk 19 Mayıs 1881de Selanik’te doğdu. Adını ‘Mustafa’ koymuşlardı. Okulda hocası ‘Kemal’ adını taktı. Annesi; Zübeyde Hanım, babası; Ali Rıza Efendi’dir. Atatürk, ölene dek tüm yaşamını milletine adamış bir liderdir. Atatürk, 10 Kasım 1938 yılında vefat etmiştir. Ömrünü, hayatını vatanına, milletine hizmet etmek için adamış olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve tüm silah arkadaşlarını rahmetle, minnetle, dua ile anıyoruz.